Recenzetesty.cz

Zpracováváme žebříčky nejlepších produktů dle testů a recenzí

Domácnost

Nejlepší robotické vysavače dle testů a recenzí 2024

Nejlepší robotické vysavače dle testů a recenzí 2024

Robotický vysavač je moderním pomocníkem pro úklid. Při jeho výběru zvažte, zda má jen vysávat, nebo i vytírat. Důležitý je také navigační systém, kvalita senzorů, výkon a typ kartáčů. Dále se zajímejte o zpracování filtrů, provozní dobu vysavače, dobu nabíjení a v neposlední řadě o jeho rozměry a objem nádobky na prach. Významnou roli pak hrají chytré funkce a možnost propojení se smartphonem, jež usnadní používání vysavače.

Jaký robotický vysavač vybrat dle testů a recenzí

Ocenění

Vítěz srovnání

Nejlepší poměr cena/výkon

Dobrá varianta za nízkou cenu

Pro nenáročné

Hodnocení

98 %

92 %

84 %

78 %

Název

 iRobot Roomba i7+

Xiaomi Roborock S5 Max

Sencor SRV 6250BK

Vileda VR 102

Vzhled

Cena

22 000 Kč

14 000 Kč

7 000 Kč

3 600 Kč

Klady

Automaticky vysype nádobku

Má funkci chytrého mapování

Podporuje chytrou domácnost

Funkce rychlého nabíjení

Pokryje velkou plochu

Dobrá výdrž

Hodně možnosti nastavení v aplikaci

Má i funkci vytírání

Systematický pohyb robota

Má nádržku na vodu

Bez kvalitního filtru HEPA

Nemá nabíjecí stanici

Nelze ovládat dálkově

Zápory

Cena je velmi vysoká

Dálkové ovládání není součástí

Podprůměrná kapacita zásobníku

Aplikace není v češtině

Chybí dálkové ovládání

Poměrně delší nabíjení

Pokryje malou plochu

Není vhodný na koberce s dlouhým vlasem

Bez kvalitního filtru HEPA

Nemá nabíjecí stanici

Nelze ovládat dálkově

Nevhodný pro velké prostory

Maximální pokrytí plochy (m2)

500

250

120

Neuvedeno

Maximální výška prahu (v cm)

2

2

2

1,5

Rychlost nabíjení (v min.)

90

Neuvedeno

300

360

Maximální doba úklidu (v min.)

75

150

120

90

Hlučnost (v decibelech)

58

60

60

Neuvedeno


Obrázek k recenzi produktu iRobot Roomba i7+
Recenze iRobot Roomba i7+

iRobot Roomba i7+ patří je nejdražším přístrojům v našem srovnání. Má však funkce, které u jiných robotických vysavačů nenajdete, například sám vysype nádobku do velkého stojanu po ukončení úklidu. To má jasnou výhodu v tom, že nemusíte nádobku vysypávat po každém úklidu, na druhou stranu je díky tomu nabíjecí stanice zabírá hodně místa a nelze ji přehlédnout.

Výrobce iRobot vybavil tento vysavač systematickou navigací, takže se lépe bude orientovat v prostoru a zvládne uklízet i více místností. Nechybí ani pokračování v úklidu, takže pokud se vysavač během uklízení vybije, sám se přijede do nabíjecí stanice dobít a poté bude pokračovat ve vysávání. Vysavač pokryje plochu maximálně 500 m2, což je v rámci vysavačů opravdu hodně a přejede i vysoké prahy do 2 cm. Nabíjet se z vybítého stavu bude zhruba 90 minut a zvládne uklízet 75 minut – poté se díky funkci pokračování v úklidu nabije a vrátí k práci.

Uživatelé oceňují obrovskou plochu, kterou je vysavač schopen vysát, ale také nenáročnou údržbu. Nelíbí se jim samozřejmě hlavně vysoká cena a nemožnost ovládání ovladačem.

Za cenu kolem 7000 Kč dostanete poměrně dobře vybaveného robotického pomocníka pro malý být. Nedoporučujeme ho zejména do velkých bytů, nebo pokud máte koberce s vysokým vlasem.

Orientační cena: 22 000 Kč


Obrázek u recenze Xiaomi Roborock S5 Max
Recenze Xiaomi Roborock S5 Max

Roborock od Xiaomi zaujme poměrně velkou plochou maximálního pokrytí 250 metrů. Za střední cenu kolem 10 tisíc se zároveň jedná o nadprůměrně vybavený vysavač s mnoha možnostmi.

Svojí konstrukcí se hodí i na koberce, postupuje při úklidu systematicky a pokud se vybije, je schopen se sám zajet do nabíjecí stanice nabít a pokračovat v uklízení. Dokáže přitom uklízet až 150 minut, takže pokud nemáte moc velký byt, funkci pokračování v úklidu ani moc nevyužijete.

Uživatelé oceňují vysávání schopnosti vysavače a jeho pokročilou navigaci. Některým uživatelům nevyhovuje aplikace k ovládání přístroje.

Roborock S5 Max doporučujeme těm uživatelům, kteří si rádi vybírají dobrý poměr ceny a výkonu. Za průměrnou cenu vysavači ze základních funkcí nechybí nic, naopak v některých parametrech vyniká.

Orientační cena: 14 000 Kč


Obrázek k recenzi produktu Sencor SRV 6250BK
Recenze Sencor SRV 6250BK

Jako střední variantu jsme vybrali Sencor SRV 6250, jehož největší nevýhodou je, že se nehodí na koberce s dlouhým vlasem. Jinak si vede velmi obstojně.

Pokryje maximální plochu až 120 m2 a přitom dokáže přejet prahy vysoké až 2 cm, čímž se vyrovnává i těm nejlepším vysavačům. Rychlost nabíjení je naopak velmi podprůměrná, nabíjet se bude 3 hodiny a nehodí se tedy pro velké byty, protože pokračování v úklidu po dobytí se tím stává velmi nepohodlné.

Uživatelé oceňují že jde o tichého pomocníka, který si bez problému poradí se základím úklidem. V negativech se objevuje nemožnost nastavení češtiny v aplikaci.

Za cenu kolem 7000 Kč dostanete poměrně dobře vybaveného robotického pomocníka pro malý být. Nedoporučujeme ho zejména do velkých bytů, nebo pokud máte koberce s vysokým vlasem.

Orientační cena: 7 000 Kč


Obrázek u recenze Vileda VR 102
Recenze Vileda VR 102

Vileda VR 102 je velmi levný model, který bude dostatečovat jen nejméně náročným zákazníkům. Jeho největší nevýhodou bude nemožnost pokračovat v úklidu a velká doba nabíjení.

Kvůli absenci funkce pokračování v úklidu a nabíjecí stanice budete muset po vybití vysavače ručně vysavač připojit na nabíjení. Nabíjet se přitom bude až 6 hodin, což je opravdu hodně a nehodí se tedy pro úklid velkých prostor. Zvládne však uklízet až 90 minut, což není málo a mělo by to pro malé byty vystačit.

Uživatelé samozřejmě oceňují zejména cenu. Jako velké negativum je od uživatelů zmiňována jedině dlouhá doba nabíjení.

Tento robotický vysavač doporučujeme jen když hledáte opravdu lehkého pomocníka na občasný úklid. Chybí mu základní funkce a jeho obsluha tedy bude o něco náročnější než u dražších modelů.

Orientační cena: 3 600 Kč


Jak vybrat nejlepší robotický vysavač

Při nákupu zohledněte typ podlahové krytiny, kterou máte doma. Nejlépe si robotický vysavač poradí na tvrdých površích, jako je linoleum, plovoucí podlaha či dlažba. V souvislosti s tím se pak můžete rozhodnout také pro variantu s mopem, která umí i vytírat. Chcete-li robotický vysavač pro vysávání koberců, pak se zaměřte na výkonnější modely. 

Nenechte se zmást, že je sací výkon nižší než u klasických vysavačů. Robotický vysavač má menší konstrukci, a tak mu nižší sací výkon stačí. Zajímejte se spíše o kapacitu baterie, od které se odvíjí velikost plochy, jež vysavač zvládne na jedno nabití vysát. Kvalitní navigace se pak bude hodit zejména v případě členitého prostoru, kde zároveň robot využije i doplňkové senzory proti nárazu či pádu ze schodů. 

Toužíte-li po maximálně efektivním úklidu, vybírejte z chytrých robotických vysavačů, které nabízejí doplňkové funkce a připojení k WiFi. Spárování se smartphonem a možnost dálkového ovládání se bude jistě hodit. Ty nejpokročilejší modely vás budou skrze notifikace dokonce i pravidelně upozorňovat na potřebnou údržbu či zaplnění prachové nádobky. 

Jaký robotický vysavač vybrat stručně:

  • Zvolte, jaký typ robotického vysavače potřebujete – podle povrchů ve vaší domácnosti vyberte buďto kombinovaný vysavač na koberce i podlahy, nebo typ určený pouze na koberce, případně robotický mop pouze na podlahy.
  • Ujasněte si, jak kvalitní by měl být – v závislosti na členitosti vaší domácnosti rozhodněte, jakou navigaci bude robotický vysavač mít a jak dlouho by měl vydržet v provozu.
  • Ověřte si kvalitu filtru a typ kartáčů – podívejte se, jakými filtry a kartáči vybraný vysavač disponuje a posuďte, zda splňují vaše nároky.
  • Věnujte pozornost funkcím a vybavení – zvažte, zda dáte přednost základnímu modelu, nebo si chcete pořídit pomocníka, který zvládne uklidit skutečně bez vás.

Proč si pořídit robotický vysavač?

Pořízení robotického vysavače ocení všichni členové domácnosti, úklid totiž zvládne i ve vaší nepřítomnosti. Nenahradí sice běžný podlahový vysavač, ale zabrání hromadění a roznášení nečistot po bytě. Výsledkem jeho pravidelného udržovacího úklidu je citelné snížení prašnosti, díky čemuž si brzy najde své místo nejen u alergiků, ale i majitelů domácích mazlíčků.

Nespornou výhodou je také velikost robotického vysavače, díky které se dostane téměř všude. Dnes běžně dostupné nízké modely vysají i pod nábytkem a uklidí tam, kam se například senioři či lidé s omezenou pohyblivostí nedostanou. Především vám ale tento pomocník ušetří spoustu času, který tak můžete věnovat svým blízkým. 

Schéma robotického vysavače – zdroj: www.arecenze.cz

Povrch – hladká podlaha, koberec, nebo kombinace?

Robotické vysavače rozlišujeme podle toho, jaký povrch zvládnou uklidit. Obecně jsou nejzastoupenější kombinované modely, které nejlepších výsledků dosahují na tvrdých podlahových krytinách typu linoleum, plovoucí podlaha, parkety či dlažba. Zvládnou uklidit i koberec s nízkým vlasem okolo 10 mm, nejedná se však o plnohodnotné vysávání. 

Pokud u vás doma koberce převažují, zaměřte se na výkonnější robotické vysavače s kvalitním rotačním kartáčem. Vybírejte z modelů nabízejících sací podtlak nad 1 500 Pa a výkon alespoň 40 W. Pamatujte ale, že na koberci s dlouhým vlasem či třásněmi si většina vysavačů neporadí. Bez speciálního systému AntiAngle hrozí zaseknutí, následkem kterého budete muset robota vyprostit.

Převažují-li u vás doma hladké povrchy, pak může být vaší volbou robotický vysavač s mopem. Díky antistatické látce ze země posbírá i ty nejjemnější prachové částice, což ocení zejména maminky v domácnosti s dětmi či majitelé domácích mazlíčků. Dejte ovšem pozor na to, že mopování může představovat buďto suché stírání prachu, nebo mokré vytírání, ke kterému má robotický vysavač ve výbavě i nádobku na vodu.  

Orientace v prostoru

Důležitým kritériem při výběru robotického vysavače je jeho schopnost orientace v prostoru. Zásadně totiž ovlivňuje, nakolik bude robot systematický, efektivní a skutečně samostatný.

Navigace

Levné robotické vysavače navigaci nemívají. Ovládají se často pomocí jediného tlačítka a fungují na základě vlastního algoritmu, podle kterého automaticky vyhodnocují pohyb po místnosti. Zejména v členitějších prostorech se modely bez navigace pohybují nesystematicky, vrací se na již uklizená místa a naopak některé plochy vynechávají. 

Pokročilejší robotické vysavače, jejichž cenovka začíná již na 5 000 Kč, využívají pro orientaci v prostoru moderní technologie. Najdete u nich kamerovou, laserovou či gyroskopickou navigaci, díky které dokáží dobře zmapovat prostor a poradit si s překážkami. Pohyb takového vysavače je koordinovaný, systematický a výsledky úklidu jsou mnohem příznivější než u základních modelů.

Stává se, že robotický vysavač nezvládne na jedno nabití baterie uklidit celý byt. Díky kvalitní navigaci ve spojení s funkcí dokončení úklidu se ale do nabíjecí stanice dopraví sám a po nabití se zase vrátí na místo, kde s úklidem skončil. V kombinaci s kvalitními senzory pak vysavač pokryje úklidem až 99 % místnosti. Počáteční investice se proto raději nezdráhejte.

Senzory

Systém senzorů pomáhá robotickým vysavačům při pohybu v prostoru. Ty nejzákladnější modely ale senzory vůbec nemají. Místo nich disponují pouze nárazníky, které je po kontaktu s překážkou upozorní na potřebu změnit směr. U sofistikovanější vysavačů pak můžete najít kombinaci hned několika infračervených či ultrazvukových senzorů:

  • Senzory proti pádu ze schodů nebo z vyvýšené plošiny upozorní na volný prostor pod vysavačem, a zabrání tak jeho pádu. Vysavač se včas zastaví, otočí a vydá se jiným směrem.
  • Senzory překážek dokáží minimalizovat množství kolizí s nábytkem či jinými překážkami. Uplatní se také v domácnosti s domácími mazlíčky, kterým se díky nim rovněž vyhne. 

Pohyb

U robotických vysavačů s navigací se můžete spoléhat na přednastavený vzorec pohybu. Dá se snadno vypozorovat, a tak můžete případně vysavač nasměrovat tak, aby byl jeho pobyb po bytě nejvýhodnější. Chytrý robotický vysavač si dokonce umí vytvořit i mapu půdorysu a zapamatovat si rozložení místnosti, při každém úklidu tak dosahuje stejně dobrých výsledků.

U vybraných robotických vysavačů je možné ručně nastavit režim ovlivňující směr pohybu.

  • Úklid podél zdí nebo hran nábytku.
  • Cílený úklid v kruzích (pomocí spirálovitého pohybu) pro úklid menší plochy.
  • Cik-cak pohyb pro efektivní úklid velkých ploch.
  • Režim automatického úklidu střídá dle potřeby všechny výše uvedené algoritmy.

V souvislosti s pohybem sledujte také maximální výšku překážky, kterou vysavač umí překonat. V průměru se tato hodnota pohybuje okolo 10 mm. Pokud ale máte doma vysoké prahy či koberce s dlouhým vlasem, vybírejte modely, které jsou schopny překonat překážku o výšce 15–20 mm. 

Kapacita baterie a nabíjení

Baterie a její kapacita určují, jak velkou plochu zvládne robotický vysavač na jedno nabití uklidit. Obecně platí, že čím vyšší je kapacita baterie, tím delší je doba vysávání. Pokud tedy hodláte robotu svěřit úklid více místností, pak tomuto údaji určitě věnujte pozornost. Bohužel jsou zde až propastné rozdíly, doba provozu se v závislosti na kvalitě daného modelu pohybuje od 40 minut až po 4 hodiny. 

Nabíjení

Nabíjení robotického vysavače probíhá v dokovací stanici, která je pro něj tím nejdůležitějším místem. Zapojuje se do elektřiny a její umístění je potřeba dobře zvážit. Většina modelů už dnes totiž disponuje automatickým návratem do dokovací stanice, takže musí být dobře přístupná, aby se do ní mohl vysavač po vybití sám vrátit. Stejně jako doba provozu se liší i délka nabíjení, která může trvat pouhé 2, nebo taky 6 hodin.

Levnější modely funkci automatického návratu do dobíjecí stanice nemají a po vybití jednoduše zůstanou tam, kde skončily. Jestliže chcete pomocí robota udržovat pouze jednu místnost, pak se bez této funkce obejdete. V opačném případě je ale lepší volit takový model, který automatickým dobíjením disponuje. 

Typ kartáčů

Kvalitní kartáčový systém je pro důkladný úklid nezbytný. Robotické vysavače se běžně osazují dvěma typy kartáčů – hlavním (rotačním) a postranním (přimetacím).

Hlavní (rotační) kartáč

Hlavní kartáč mete nečistoty do sacího otvoru, odkud pak putují do sběrné nádobky. Nachází se na spodní straně vysavače a vyrábí se ve dvou možných provedeních:

  • Štětinový hlavní kartáč používají robotické vysavače na koberce. Dokáže dobře zachytit jak prach, tak i vlasy a zvířecí chlupy. Ideálně po každém vysávání je vhodné jej vyčistit, protože se do něj zmíněné nečistoty rády zamotávají.
  • Gumový hlavní kartáč se uplatní na tvrdých podlahách. Poradí si s hrubšími nečistotami, avšak na rozdíl od štětinového se do něj nezamotávají vlasy ani chlupy. Je ale o něco hlučnější, protože při rotaci kartáče guma plácá do podlahy.

Pokročilejší modely mívají dokonce dva takové kartáče, případně jeden kombinující oba materiály. Takový robotický vysavač je pak bez problémů možné použít jak na tvrdé podlahy, tak i na koberce. 

Postranní (přimetací) kartáč

Postranní kartáč je důležitý pro úklid podél zdí a nábytku. Mívá dlouhé štětiny, díky kterým se snáze dostane i do rohů či pod nábytek, odkud nečistoty vymete ven. Robot je poté skrze hlavní kartáč a sací otvor vysaje. Pro lepší záběr a efektivnější úklid by měl mít vysavač dva tyto postranní kartáče. Naproti tomu ale existují i levnější modely zcela bez bočních kartáčů, avšak kvalita jejich úklidu je ve zmíněných částech domácnosti velmi nízká.

Filtrace

Kvalitní filtr je základem každého vysavače. Bez něj totiž dochází k rozptýlení nasátého prachu zpět do vzduchu, což je pohromou nejen pro hospodyňky, ale i pro obyvatele domácnosti. Zejména alergiky, astmatiky a rodiče malých dětí tak jistě potěší, že se u robotických vysavačů nejčastěji používá HEPA filtr. Jedná se o nejspolehlivější typ filtrace, která dle úrovně kvality dokáže zachytit až 99 % všech mikročástic. 

Klasifikace filtrůÚčinnost
EPA 1085 %
EPA 1195 %
EPA 1295,5 %
HEPA 1399,95 %

Bohužel jen málo výrobců úroveň kvality HEPA filtru skutečně udává, a tak není lepší prevence, než jeho pravidelná výměna. Doporučený interval je dvakrát až čtyřikrát ročně v závislosti na jeho znečištění. Někteří výrobci pak vysavače osazují omyvatelnými filtry, které mají delší životnost – informace bývá vyznačena v manuálu.

Objem nádobky na prach

Jednou z částí robotického vysavače, o kterou se budete muset pravidelně starat, je sběrná nádobka na prach. Její kapacita se pohybuje v rozmezí 250–700 ml, záleží na rozměrech vysavače. Čím větší nádobka, tím lépe pro vás – nebudete ji muset tak často vynášet. Na druhou stranu se ale doporučuje ji vysypávat po každém úklidu, protože při jejím zaplnění hrozí, že se mikročástice prachu dostanou přes útroby vysavače zpět do ovzduší.

Zejména majitelé domácích mazlíčků a prostornějších domácností ocení, pokud bude mít nádobka objem větší než 0,5 litru. Pro lepší představu, zhruba poloviční objem zvládne vysavač zaplnit po jediném vysátí běžně znečištěné domácnosti.

Robotický vysavač s mopovací funkcí na mokro mívá kromě sběrné nádobky na prach i zásobník na vodu. Ten bývá buďto zabudovaný, nebo přídavný, a mívá objem od 150 do 300 ml. Není to příliš, a tak se při mopování větší plochy může stát, že vysavač vodu spotřebuje a bude potřebovat vaši pomoc.

Hlučnost

Hlučnost robotických vysavačů je ve srovnání s velkými přístroji na úklid mnohem nižší, jde totiž ruku v ruce s nižším sacím výkonem. Levnější modely s hlučností okolo 70 dB sice mohou běžným vysavačům konkurovat, avšak častěji jsou výrazně tišší. Běžně se hlučnost pohybuje okolo 55–60 dB, a tak se v průběhu vysávání můžete třeba dívat na televizi nebo hovořit s rodinou, aniž by vás vysavač rušil. 

Výkon

Kvalita vysávání robotického vysavače se spíš než od výkonu odvíjí od zpracování konstrukce. Proto se nižší hodnotou nebo výraznými rozdíly nenechte při výběru zmást. Napovědět vám může celkové vzezření vysavače a jeho jednotlivých částí. Na pohled odbyté zpracování jistě vysoký výkon nespasí. 

Funkce a vybavení

Není žádným tajemstvím, že dražší robotické vysavače disponují lepší funkční výbavou, jsou více samostatné a v úklidu efektivnější než levnější modely. Podívejte se, jaké funkce dnes nejmodernější pomocníci nabízí.

  • Automatické dobíjení a dokončení úklidu je pro samostatnost vysavače stěžejní. Jakmile dochází baterie, robot se sám vrátí do dokovací stanice, kde se nabije. Po nabití se pak vydá na místo, kde skončil a pokračuje dále s úklidem.
  • Funkce odloženého úklidu umožňuje naplánovat úklid dopředu, například na dobu vaší nepřítomnosti. Po návratu vás tak bude čekat uklizená domácnost.
  • Virtuální zeď se používá pro vyhrazení části prostoru či upozornění na překážku, kterou při každém úklidu nechcete přemísťovat. Pomocí magnetické pásky, zařízení vysílající infračervený paprsek, nebo skrze virtuální zeď v mobilní aplikaci vytvoříte hranici, přes kterou vysavač při úklidu nepřejede.
  • Detekce nečistot je funkcí pro dokonalejší úklid. Robotický vysavač díky ní sám rozpozná znečištěné místo, na které se zaměří a jehož úklidem stráví delší dobu.
  • UV lampa je funkcí jako stvořenou pro alergiky, podle výrobců dokáže díky ní vysavač z povrchu odstranit až 99% bakterií.
  • Automatické přizpůsobení výkonu oceníte zejména v případě, že hledáte kombinovaný vysavač na koberce i podlahu. Na daném typu povrchu vysavač výkon sám přizpůsobí tak, aby byly výsledky jeho úklidu co nejlepší.
  • Automatické vysypávání sběrné nádobky již představuje vrchol toho, co dnes robotické vysavače umí. Při zaplnění nádobky robot sám zajede do stanice jejíž součástí je i komora na odpad, vyprázdní se a vrátí na místo, kde skončil s úklidem.
  • Dálkové ovládání se hodí pro případy, kdy jste doma a chcete vysavač ovládat například z jiné místnosti. Některé ovladače nabízí i další funkce, například nasměrování robota na znečištěné místo, na které se má více zaměřit.

WiFi, aplikace a dálkové ovládání chytrým telefonem

Chytré robotické vysavače s možností připojení na WiFi je možné ovládat skrze aplikaci ve vašem smartphonu. Jediné, co musíte udělat, je stáhnout si a nainstalovat výrobcem poskytnutou aplikaci a spárovat s ní vysavač. Vše s pomocí manuálu snadno zvládne i osoba, která není velkým příznivcem technologií. 

Skrze smartphone je možné vysavač ovládat takřka kdykoliv a odkudkoliv. Na dálku jej lze uvést do provozu, naplánovat čas nebo nastavit oblast úklidu. Aplikace toho však leckdy nabízí mnohem více. Pokud jí povolíte notifikace, pak vás dokonce i upozorní na stav baterie, začátek či konec úklidu, potřebu vysypání sběrné nádobky či vyčištění filtru a kartáčů.

Zdroje:

https://www.arecenze.cz/test-robotickych-vysavacu/

https://www.vybero.cz/roboticke-vysavace

https://cs.wikipedia.org/wiki/Vysava%C4%8D#Robotick%C3%BD_vysava%C4%8D

Další srovnání

5/5 - (71 votes)