Oblíbené

Nejlepší proteiny dle testů a recenzí 2021

Bílkoviny obsažené ve stravě někdy nedostačují našim potřebám a plánům, a tak nezbývá než sáhnout po doplňcích stravy. Při výběru proteinů v prvé řadě prověřte složení zvoleného balení, zaměřte se na vhodný typ proteinů i technologii jejich získávání. Každý zdroj obsahuje trochu jiné množství aminokyselin i dalších důležitých látek. V neposlední řadě se zamyslete nad požadovanou konzistencí proteinů a stanovte jejich ideální dávkování.

Jaký protein vybrat dle testů a recenzí

Ocenění

Vítěz srovnání - Syrovátkové

Vítěz srovnání - Kaseinové (noční)

Vítěz srovnání - Rostlinné proteiny

Hodnocení

94 %

92 %

95 %

Název

BioTech USA Iso Whey Zero 2270 g

MyProtein Micellar Casein 2500 g

GymBeam Protein Soy Isolate 1000 g

Vzhled

Cena

620 Kč

900 Kč

300 Kč

Klady

Kvalitní izolát

Velký podíl bílkovin

Bez lepku

Bez laktózy

Nemá lepek

Malé množství sacharidů

Velký podíl bílkovin

Vhodný pro vegany

Bezlepková varianta

Velký obsah bílkovin

Poměr ceny ku váze

Zápory

Vyšší cena

Nevhodný pro vegany

Není vhodný pro vegany

Nezpracován mikrofiltrací

Dostupný jen v 1 kg balení

Nemá moc příchutí

Zdroj bílkovin

Syrovátka

Kasein

Sója

Vhodné užití

Po tréninku, ráno i večer

Před spaním (má pomalejší vstřebávání)

Po tréninku, ráno i večer

Bez laktózy

Ano

Ne

Ano

Vhodný pro vegany

Ne

Ne

Ano

Bílkoviny (g/100 g)

84

76-80

86

Tuky (g/100 g)

1,6 - 2,6

1,5

1,5

Sacharidy (g/100 g)

3,9 - 5,2

4-6

6,1

Cukry (g/100 g)

0,8 - 1,9

4

0,2


1

Recenze proteinu BioTech USA Iso Whey Zero 2270 g

Vítěz srovnání – Syrovátkové
Hodnocení: 94 %
Obrázek v recenzi BioTech USA Iso Whey Zero 2270 g
Recenze BioTech USA Iso Whey Zero 2270 g

Izolátový protein BioTech USA Iso Whey Zero je velmi kvalitně zpracovaný protein vhodný i pro náročné uživatele a profesionální sportovce. Množstvím bílkovin jde o nadprůměr s 84 gramů bílkoviny na 100 gramů celkového produktu. Na výběr je z dvaceti různých příchůtí, například čokolády nebo vanilky.

Klady
  • Kvalitní izolát
  • Velký podíl bílkovin
  • Bez lepku
  • Bez laktózy
Zápory
  • Vyšší cena
  • Nevhodný pro vegany

Uživatelé protein hodnotí pozitivně, nejčastěji oceňují složení, chuť a rozpustnost produktu a podle zkušeností zákazníků protein příjemně zasytí.

Tento protein doporučujeme těm, kteří to s užíváním proteinu myslí vážně zejména pro sportovní účely. Prodává se ve variantách 250 a 500 gramů, ale také v objemnějších baleních po dvou kilogramech.

Orientační cena: 620 Kč


2
back to menu ↑

Recenze proteinu MyProtein Micellar Casein 2500 g

Vítěz srovnání – Kaseinové (noční)
Hodnocení: 92 %
Obrázek v recenzi MyProtein Micellar Casein 2500 g
Recenze MyProtein Micellar Casein 2500 g

Kaseinový protein od značky MyProtein je vhodný zejména před spaním, protože tento typ proteinu se vstřebává pomalu, postupně. Další možné užití je při dlouhé pauze mezi jednotlivými porcemi jídla. K dispozici jsou čtyři příchutě a nabízí až 80 gramů bílkoviny na 100 gramů produktu.

Klady
  • Nemá lepek
  • Malé množství sacharidů
  • Velký podíl bílkovin
Zápory
  • Není vhodný pro vegany
  • Nezpracován mikrofiltrací

Uživatelé tento protein hodnotí pozitivně, někteří však mají problém s menším množstvím nabízených příchutí.

Tento noční protein se prodává jedině ve větších baleních, minimálně jednokilogramových. Pokud však hodláte noční protein užívat denně, neměl by to být žádný problém. Zvažte jen, jestli pro vás budou dostupné příchutě dlouhodobě přijatelné.

Orientační cena: 900 Kč


3
back to menu ↑

Recenze proteinu GymBeam Protein Soy Isolate 1000 g

Vítěz srovnání – Rostlinné proteiny
Hodnocení: 94 %
Obrázek v recenzi GymBeam Protein Soy Isolate 1000 g
Recenze GymBeam Protein Soy Isolate 1000 g

GymBeam Soy Isolate je rostlinný protein, to znamená že se jedná o čistý sójový izolát. To však neznamená, že by byl horší v obsahu bílkovin, tento protein obsahuje 86 gramů bílkoviny na 100 gramů celkového produktu. Nevýhoda je výběr příchutí – k dispozici máte jedině čokoládovou nebo vanilkovou příchuť.

Klady
  • Vhodný pro vegany
  • Bezlepková varianta
  • Velký obsah bílkovin
Zápory
  • Dostupný jen v 1 kg balení
  • Nemá moc příchutí

Uživatelé nejčastěji oceňují dobrou chuť a konzistenci, některým ale nevyhovuje výběr jen ze dvou příchutí.

Protein Soy Isolate je vhodný pro jedince s intelorancí na lepek a laktózu, kteří chtějí zároveň užívat proteinový přípravek. Jediná možnost jsou však jen kilové balení, takže pokud máte z rostlinných proteinů a jejich příchutí respekt, nedá se koupit menší balení jen na zkoušku.

Orientační cena: 300 Kč


back to menu ↑

Jak vybrat nejlepší protein

Vzhledem k tomu, že proteiny významně ovlivňují fungování lidského těla, zohledňujte při jejich výběru řadu kritérií. Ještě před nákupem se zamyslete nad tím, proč si je vlastně v podobě doplňku stravy kupujete  a zda si nevystačíte s látkami získanými z potravy. Kromě proteinů navíc můžete ještě na trhu s doplňky stravy nalézt tzv. gainery. Vysvětlíme si, jaký je mezi oběma látkami rozdíl.

Při výběru konkrétního balení se zaměřte na složení, zejména na poměr účinných a přídavných látek. Zvolte vhodný typ proteinu na základě jeho účinků na organismus, případně dle zdroje, ze kterého se získává. Zohledněte také způsob výroby konečného produktu, protože použité technologie výrazným způsobem ovlivňují jeho kvalitu i přínos pro tělo. 

Neméně důležitou roli sehrává také konzistence bílkovin, které můžete přijímat ve formě prášku, nápojů nebo tablet. Před konečným rozhodnutím si dobře promyslete dávkování, jež vychází z řady proměnných včetně pohlaví, tělesné hmotnosti a cíle, kterého chcete užíváním doplňků stravy dosáhnout. 

Jaký protein vybrat stručně:

  • Ujasněte si, proč chcete proteiny užívat – zamyslete se, jestli potřebujete bílkoviny pro tvorbu svalové hmoty, jako prostý doplněk stravy nebo k úspěšné redukci tělesné hmotnosti
  • Zkontrolujte složení – kvalitní protein by měl obsahovat alespoň 80 % bílkovin přírodního charakteru, jakákoliv aditiva nebo umělé látky zpomalují vstřebávání a zatěžují organismus
  • Zvolte vhodný typ –  podle toho, z jakého zdroje chcete bílkoviny přijímat, zvolte syrovátkové, micelární, veganské, hovězí, vaječné nebo vícelosžkové proteiny, liší se vstřebatelností, přítomností dalších látek i chutí
  • Prověřte technologii výroby – zjistěte, jakým způsobem byl protein získáván, zda nejmodernější technologií CFM, případně některým ze starších a méně šetrných způsobů
  • Vyberte vhodnou konzistenci – zamyslete se nad tím, zda chcete bílkoviny přijímat v práškové, instantní, tabletové nebo tekuté formě
  • Stanovte dávkování – na základě pohlaví, hmotnosti a osobního cíle stanovte vhodné denní dávkování

Využití proteinových přípravků

Bílkoviny – proteiny jsou základním stavebním kamenem všech buněk v lidském těle. 

Jedná se o naprostý základ svalové hmoty, bez kterého se i to nejnáročnější cvičení mine účinkem. Stejně tak jsou proteiny nezbytné při jakékoliv fyzické činnosti nebo sportu, protože napomáhají rychlejší regeneraci unavených svalů. 

Bílkoviny jsou obsaženy v potravinách, zejména sýrech, tvarohu, mléku, vejcích, masu nebo fazolích (Ze zdroje: Potraviny bohaté na bílkoviny). Nicméně alergici, sportovci, či jedinci po náročných operacích mohou bojovat s jejich chronickým nedostatkem a právě v tomto případě nastupují doplňky stravy. Proteiny se také doporučují při redukčních dietách či veganské stravě. Rostlinné zdroje totiž neobsahují bílkoviny v takovém množství jako živočišné produkty. 

Proteiny a gainery

V současné době se na trhu se můžete kromě klasických proteinů setkat i s doplňky stravy označovanými jako gainery. Ty obsahují výrazně vyšší podíl sacharidů, který pomáhá k výrazně rychlejšímu nárůstu svalové hmoty. Jsou určeny zejména sportovcům a kulturistům, kteří se dlouhodobě potýkají s pomalým růstem svalů. Naproti tomu při redukční dietě sáhněte spíše po tradičních proteinech, protože cukry logicky hmotnost spíše zvyšují.

Složení

Svůj první pohled vždy směřujte na informace o složení výrobku. Ze zákona musí být jednotlivé ingredience seřazeny podle svého podílu na celkovém obsahu. Nejvíce zastoupená složka proto bude na prvním místě a vždy by měla odpovídat druhu proteinu, který kupujete. Jestliže odhalíte přítomnost náhražky, raději se danému balení vyhněte. Obecně také platí, že čím méně surovin balení obsahuje, tím je pro tělo přínosnější. 

Podíl bílkovinné složky volte s ohledem na svůj cíl. Jestliže plánujete snížit tělesnou hmotnost, zaměřte se na proteiny s vysokým podílem bílkovin, snadným a rychlým vstřebáváním. Naproti tomu sportovci ocení spíše pomalejší uvolňování, které napomůže efektivnější stavbě svalstva. Obsah laktózy a nestravitelných cukrů by měl činit maximálně 4 % obsahu. 

Typ proteinu

Nabídka doplňků stravy je v současné době opravdu široká. Jednotlivé druhy se liší zejména zdrojem bílkovin, jejich obsahem a  také technologií získávání. Jedná se o následující produkty:

  • Syrovátkové proteiny 
  • Micelární proteiny
  • Veganské proteiny
  • Hovězí proteiny
  • Vícesložkové proteiny

Každé ze skupin věnujeme samostatnou podkapitolu. 

Syrovátkové proteiny

Bílkoviny získávané ze syrovátky jsou v současné době zdaleka nejoblíbenější a nejefektivnější. Jestliže neprosazujete veganský životní styl, dosáhnete užíváním syrovátkových proteinů nejlepších výsledků. Podle obsahu bílkovin se rozlišují tři základní druhy:

  • Syrovátkový proteinový koncentrát – obsahuje 60–80 % bílkovin, nízká cena, vhodný pro začínající sportovce, horší stravitelnost a vstřebatelnost, výborná chuť, malé množství umělých sladidel
  • Syrovátkový proteinový izolát – obsahuje 80–90 % bílkovin, vyšší cena, vhodný pro diety, rychlé vstřebávání, nižší obsah laktózy, výraznější podíl umělých sladidel
  • Syrovátkový proteinový hydrolyzát – obsahuje 90 % bílkovin, nejvyšší cena, extrémně rychlé vstřebávání, bez obsahu cukrů, velké množství umělých sladidel, nepříliš dobrá chuť

Začínající kulturisté a amatérští sportovci si plně vystačí s levnějšími koncentráty a izoláty. Po hydrolyzátu by měli naopak sáhnout vrcholoví atleti, kteří potřebují své energetické rezervy doplnit opravdu rychle. 

Micelární proteiny

Hlavní složku micelárního kaseinu tvoří bílkoviny získávané z kravského mléka. Někdy bývá označován jako tzv. noční protein, jelikož bílkoviny uvolňuje opravdu pomalu. Pomáhá regenerovat svalstvo po náročném sportovním výkonu a brání ochabnutí svalů, které jsou ve spánku povoleny. 

Při nákupu hledejte výhradně micelární kasein. Na trhu totiž můžete nalézt ještě nejrůznější kaseináty, které vznikají vysrážením pomocí hydroxidu. Takové bílkoviny ovšem tělo nedovede zpracovat, a tak je jejich příjem naprosto k ničemu.

Veganské proteiny

S postupným prosazováním veganského způsobu života se stále více prosazují i doplňky stravy založené výhradně na rostlinných složkách. V současné době se můžete setkat s následujícími druhy:

  • Sojový protein – obsahuje všechny esenciální mastné kyseliny, vhodný pro redukční dietu, vstřebatelnost okolo čtyř hodin, obsahuje alergeny a látky narušující hormonální rovnováhy, v poslední době se od něj ustupuje
  • Rýžový protein – pomalé vstřebávání, snadná stravitelnost, vysoký obsah vlákniny a vitamínů, vhodně doplňuje hrachové proteiny
  • Hrachový protein – získáván ze žlutého hrachu, vysoké množství aminokyselin, vysoký obsah vlákniny, vhodný pro redukční diety
  • Konopný protein – ze semen konopí setého, neobsahuje THC, podporuje imunitu, nižší biologická hodnota, střední doba stravitelnosti

V posledních letech si získal největší oblibu hrachový protein. Hlavním důvodem je skutečnost, že množstvím a charakterem obsažených bílkovin se nejvíce přibližuje syrovátce, která je považována za nejvhodnější zdroj. Naproti tomu sojovému se raději vyhněte, protože obsažené fytoestrogeny mohou růst svalové hmoty negativně ovlivnit. 

Hovězí proteiny

Mezi oblíbené přípravky patří i hovězí proteiny získávané z hovězího masa odfiltrováním přebytečného tuku a cholesterolu. Svými vlastnostmi připomínají syrovátkové bílkoviny, přripravte se však na nepříliš delikátní chuť. Kromě aminokyselin obsahují také železo, kyselinu listovou a zinek.

Vaječné proteiny

Vaječné proteiny jsou získávány ze sušených bílků slepičích vajec. Jejich největší výhoda spočívá ve vysokém obsahu bílkovin, který dosahuje až 85 %. Navíc neobsahují laktózu ani cholesterol. Vstřebávají se pomalu, proto se hodí zejména před tréninkovou zátěží nebo na noc. V posledních letech jejich obliba upadá, kvůli vyšší ceně a dostupnosti vhodnějších alternativ. 

Vícesložkové proteiny

Poslední skupinu tvoří vícesložkové proteiny. Jedná se o kombinaci kaseinových a syrovátkových proteinů, které lze díky tomu užívat univerzálně v průběhu celého dne. V současné době se jedná o velmi oblíbené přípravky, dávejte si však pozor na poměrně obtížnou stravitelnost. Při nákupu vždy pečlivě zkontrolujte poměr jednotlivých složek, který by měl být vyjádřen v procentech.

Technologie výroby

Moderní doplňky stravy se vyrábějí různými způsoby. Hlavní rozdíl je jednak v jejich ceně, jednak v kvalitě výsledného produktu. V následující tabulce vám nabízíme jejich přehled společně se stručným popisem:

TechnologieJak probíhá?
SušeníPomocí sušení suroviny vznikne koncentrát, který je však velmi obtížně stravitelný
Iontová výrobaLevná metoda filtrace pomocí iontů, které se váží na bílkoviny, v současné době zastarává
CFM proteinyKřížová mikrofiltrace probíhající bez chemie, prostým oddělením syrovátkových bílkovin od ostatních složek, nejvyšší kvalita za vysokou cenu
ISO proteinyStudená filtrace, čisté, snadno stravitelné proteiny bez cukru, laktózy a tuků
HydrolýzaVýroba pomocí hydrolýzy, malé snadno stravitelné částice

Náročnější zákazníci v současné době vyhledávají výhradně proteiny vznikající prostřednictvím metody CFM. Ta zajišťuje dokonalou kvalitu výsledného produktu a současně pomáhá redukovat obsah nejrůznějších přídavných látek na minimum. 

Konzistence

Důležité kritérium spočívá také ve volbě vhodné konzistence proteinů. Rozdíly ve složení obvykle nejsou příliš výrazné, takže záleží na tom, v jaké podobě chcete bílkoviny přijímat. Volit můžete z následujících čtyř možností:

  • Práškové proteiny – nerozpustné, nutno přisypat do jídel nebo vody, možnost nákupu speciálních prášků do pečení
  • Instantní proteiny ˜– rozpustné ve vodě, rychlá a snadná příprava
  • Proteiny v tabletách – snadné užívání, vhodné při cestování
  • Tekuté proteiny – pro okamžitou konzumaci, obvykle různé příchutě, vhodné k rychlému doplnění živin po tréninku

Příchuť

Neochucené proteiny rozhodně nepatří k nejchutnějším poživatinám na světě. Z toho důvodu výrobci často dodávají nejrůznější příchuti. Mezi ty nejoblíbenější patří vanilka, pistácie, čokoláda nebo malina. V tomto případě záleží jen na vaši chuti, vždy si však dobře prostudujte, čím je aromatu dosaženo. Jestliže si můžete delikátní čokoládové chuti užívat díky chemickému koktejlu, raději ji oželte. 

Dávkování

Ještě předtím, než začnete proteiny užívat, musíte si stanovit odpovídající dávkování. V prvé řadě zjistěte, jak vysoký je váš příjem bílkovin z běžné potravy. Následně stanovte hranici, které chcete dosáhnout, zde záleží zejména na cíli, kterého chcete dosáhnout. Sportovci – muži standardně potřebují alespoň 1–2,5 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. U žen se dávka pohybuje okolo 0,8 g na kilogram.

Hmotnost jedné dávky by neměla překračovat hranici 40 gramů. Jestliže za den potřebujete přijmout větší množství proteinů, rozdělte si gramáž do dvou či více dávek. Ideální dobou pro doplnění látek bývá ráno, konec tréninku nebo večer před spaním. Obecně platí, že pravidla dávkování je vhodné konzultovat s odborným výživovým poradcem.

V žádném případě nepřekračujte stanovenou dávku ani nezvyšujte příjem nad 40 g v jedné dávce. V opačném případě hrozí dehydratace, zvyšování tělesné hmotnosti, problémy s náladou a u žen zejména řídnutí kostí – osteoporóza. 

Cena

Nabídka proteinů je opravdu široká a na své si přijdou jak sportovci, tak jedinci podstupující redukční dietu. Volit můžete z balení rozličných gramáží, chutí a konzistencí. Cenovka začíná na zhruba 100 Kč, ale ty nejkvalitnější proteiny vyjdou i na více než 2 000 korun za jedno balení. 

Do 250 Kč

V nejnižší cenové kategorii naleznete proteiny určené méně náročným uživatelům. Hmotnost balení obvykle nepřesahuje 850 gramů, proto se připravte na častější návštěvu obchodu. Zakoupit můžete klasické syrovátkové bílkoviny, ale také proteiny z hovězího masa nebo rostlinného původu. Jen málo z nich se získává nejpokročilejší metodou CFM, proto buďte připraveni na vyšší obsah přídavných látek. 

Proteiny jsou k mání v různorodých příchutích včetně banánové, vanilkové či čokoládové. Samozřejmostí je bohatá paleta konzistencí. Při nákupu levných přípravků pečlivě sledujte složení výrobku. Velmi často zde totiž naleznete kousky, které se vyrábějí z nekvalitních surovin, obsahují protein umělého charakteru nebo je obsah bílkovin nižší než množství přídavných látek. 

Od 250 Kč do 750 Kč

V rozmezí od 250 do 750 korun se prodávají zejména větší balení. U levnějších výrobců můžete zakoupit i celé dva kilogramy doplňku stravy. Paleta zdrojů a příchutí zůstává podobná jako v levnější skupině. V mnohem větší míře se zde ovšem setkáte s bílkovinami získanými pomocí metody CFM, jež obsahují jen minimální množství chemických látek.

Kromě jednosložkových proteinů se v této cenové třídě nachází i poměrně široká nabídka vícesložkových doplňků stravy. Ty je možné využívat v kterékoliv fázi dne i tréninkového cyklu.

Nad 750 Kč

V nejvyšší cenové relaci již neočekávejte nic nového ani světoborného. Samostatnou skupinu tvoří obrovská balení pro profesionální sportovce, se kterými si vystačí třeba celý měsíc. Můžete zde však nalézt i exkluzivní proteiny získávané nejlepšími technologiemi a obohacené mnoha důležitými látkami. 

Zdroje:

https://www.arecenze.cz/proteiny/

Další srovnání

Recenzetesty.cz
Logo