Recenzetesty.cz

Zpracováváme žebříčky nejlepších produktů dle testů a recenzí

DomácnostElektronika a služby

Nejlepší ledničky dle testů a recenzí 2024

Nejlepší ledničky dle testů a recenzí 2024

Bez lednice se dnes neobejde takřka žádná domácnost, své využití ale nachází i v kanceláři či na chatě. Vybírat byste ji měli nejen s ohledem na počet osob, ale také dle vašeho životního stylu a způsobu stravování. Dle vašich preferencí proto zvolte odpovídající typ lednice a udělejte si přehled v dostupných funkcích. A jelikož je to spotřebič, který je v provozu neustále, nezapomeňte při výběru přihlédnout ke spotřebě energie a také hlučnosti.

Jakou ledničku vybrat dle testů a recenzí

Ocenění

Vítěz srovnání

Nejlepší poměr cena/výkon

Pro nenáročné

Hodnocení

95 %

92 %

82 %

Název

Samsung RF24R7201SR

Haier A3FE835CGJE

Gorenje RF4141PW4

Vzhled

Cena

58 000 Kč

20 000 Kč

5 000 Kč

Klady

Více než 400 l chladicího prostoru
Výrobník ledu
Technologie optimalizující čerstvost potravin

Originální design
Úsporný provoz
Variabilní vnitřní prostor

Eco režim
Nízká pořizovací cena
Slušný objem chladicího prostoru

Zápory

Energetická třída F
Vysoká pořizovací cena

Průměrná hlučnost

Malý objem mrazáku
Pouze základní funkce

Typ lednice

Americká

Kombinovaná

Kombinovaná

Objem chladicí části (l)

443

233

165

Objem mrazicí části (l)

193

97

41

Umístění mrazáku

Dole

Dole

Nahoře

Energetická třída

F

D

F

Roční spotřeba elektrické energie (kWh)

446

177

221

Hlučnost (dB)

39

40

40

Výška (cm)

177,7

190,5

143,4

Klimatická třída

SN-N-ST-T

SN-T

N-ST

Beznámrazová technologie

Ano

Ano

Ne

Zaměnitelné otevírání

Ne

Ano

Ano

Displej

Ano

Ano

Ne

Antibakteriální ochrana

Ne

Ano

Ano


Obrázek zobrazuje produkt Samsung RF24R7201SR
Samsung RF24R7201SR

Americká lednice Samsung nadchne svým extra velkým úložným prostorem, který si můžete přizpůsobit k obrazu svému. Navíc je vybaven výrobníkem ledu.

Americká lednice od značky Samsung potěší zejména svým velkým úložným prostorem. Nabízí přihrádku FlexZone s chytrým organizérem a 4 možnostmi nastavení teploty, které jsou ideální pro uchování masa a ryb, chlazení vína či skladování delikates. Díky technologii Twin Cooling Plus udržuje jídlo déle čerstvé a optimalizuje vlhkost i teplotu uvnitř lednice i mrazáku pomocí nezávislých chladicích systémů. Má velice elegantní vzhled, který ze přední strany podtrhuje praktický výrobník ledu, jež zvládne uskladnit až 1,9 kg ledu najednou, přičemž vyprodukuje až 4,5 kg ledu denně. Displej i ovládací prvky lednice jsou snadno dosažitelné, a tak je tento model vhodný i pro osoby se zdravotním postižením. Nevýhodou je snad jen vysoká energetická třída a pořizovací cena.

Z recenzí uživatelů je patrné nadšení velkým úložným prostorem, který se osvědčil i pro uložení velkých plechů. Pochvalují si výkonný výrobník ledu a sympatický design v nerez provedení. Negativní recenze tento model zatím nemá.

Jestliže hledáte obrovskou lednici nabízející variabilní vnitřní prostor, kterou je možné spárovat s chytrým telefonem, pak je pro vás tento model od Samsungu jako stvořený. Spadá sice do energetické třídy F, která je však vykoupena nemalou funkční výbavou.

Orientační cena: 58 000 Kč


Obrázek zobrazuje produkt Haier A3FE835CGJE
Haier A3FE835CGJE

Kvalitní, a především úsporná kombinovaná lednice Haier nabízí velký úložný prostor, který si snadno přizpůsobíte podle svého gusta.

Tato kombinovaná lednice značky Haier na první pohled zaujme svým provedením. Ve skutečnosti jde o třídveřový model s inovativním systémem mrazicích zásuvek, který umožňuje efektivnější využití prostoru a úspornější provoz. Nabízí flexibilní vnitřní prostor se speciálně navrženými přihrádkami pro uložení různých druhů potravin a také zásuvku MyZone s regulací teploty od -3 do 5 °C. Je osazena tichým invertorovým motorem s 12letou zárukou a nechybí jí beznámrazová technologie Total No Frost. Disponuje také funkcemi rychlé chlazení a rychlé mrazení potravin a také speciální Q-Cool funkcí pro rychlé zchlazení nápojů. Ve výbavě najdete také Multi Air Flow systém, jež pomocí ventilátoru rozhání studený vzduch do vnitřního prostoru a pomocí elektronických senzorů poté udržuje optimální teplotu v celé lednici.

V recenzích zákazníci většinou chválí optimální velikost úložného prostoru pro 4člennou rodinu, design a inovativní řešení šuplíků mrazáku. Jako negativum ale vnímají její hmotnost, která stěžovala stěhování.

Lednice Haier představuje ideální volbu do rodinné domácnosti. Pyšní se optimálním objemem v chladicí i mrazicí části a pestrou paletou funkcí, které se starají o delší čerstvost potravin a snadnou obsluhu. Svou cenu si lednička jednoznačně obhájí díky úspornému provozu.

Orientační cena: 20 000 Kč


Obrázek zobrazuje produkt Gorenje RF4141PW4
Gorenje RF4141PW4

Cenově dostupná kombinovaná chladnička Gorenje disponuje kompaktními rozměry, i přes které nabízí stále dostatek skladovacího prostoru v chladicí části.

Volně stojící chladnička značky Gorenje je ideální do menší rodiny a pro nenáročné uživatele. Nabízí sice jen malý mrazák, za to poměrně slušný užitný objem v chladicí části. Její největší výhodou je cenová dostupnost, která je však vykoupena jen omezenou nabídkou funkcí. Vnitřní část chladničky je prakticky uspořádaná a nechybí v ní šuplík pro uložení zeleniny ani šikovná přihrádka na vejce. Izolace dvířek je řešená pomocí antibakteriálního těsnění, které zajistí delší čerstvost potravin. Lednička sice spadá do energetické třídy F, avšak nabízí Eco režim pro úspornější provoz.

Zákazníci si v recenzích nejčastěji pochvalují atraktivní design a optimální velikost úložného prostoru v chladicí části. Pozitivní ohlasy lednička sklízí také za tichý provoz a Eco režim. Negativně ale někteří vnímají uspořádání polic.

Hledáte-li lednici do menší rodiny, která je cenově dostupná a nabízí slušný užitný objem v chladicí části, pak tento model od Gorenje jistě zvažte. Na druhou stranu, pokud toužíte po více funkcích či prostornějším mrazáku, pak se raději poohlédněte po variantě ve vyšší cenové kategorii.

Orientační cena: 5 000 Kč



Jak vybrat nejlepší lednici

Snad nikdo si už dnes neumí představit domácnost bez ledničky. Každý má ale jiné požadavky, a proto je na trhu hned několik dostupných typů, ze kterých lze vybírat. Mezi nejoblíbenější patří kombinované lednice s mrazákem, ale k dostání jsou i samostatné monoklimatické lednice, americké ledničky s extra velkým objemem či smart lednice nabízející chytré funkce a možnost dálkového ovládání přes smartphone.

Před nákupem vyberte vhodný prostor k umístění lednice a rozhodněte, zda budete vybírat z volně stojících, nebo vestavných variant. Při volbě vhodného objemu pak přihlédněte k počtu osob v domácnosti a také k vašemu životnímu stylu. Jestliže bydlíte sami nebo se často stravujete v restauracích a neděláte příliš velké nákupy, postačí vám i menší lednice. Naopak do vícečlenné domácnosti zvažte pořízení velké americké ledničky.

Během výběru sledujte energetický štítek, kde naleznete údaje o spotřebě energie a další parametry zvoleného modelu. Je dobré udělat si také přehled ve funkcích a technologiích. Některé totiž výrazně ovlivňují spotřebu energie ledničky nebo pomáhají udržovat ideální klima pro uchování potravin a eliminují bakterie a mikroorganismy. Funkční výbava, úspornost lednice i její objem bývá úměrný ceně, proto si také dopředu stanovte rozpočet.

Jakou lednici vybrat stručně:

  • Podle vašich preferencí si vyberte typ ledničky. K dostání jsou velké i malé lednice, s mrazákem i bez něj, americké ledničky či smart lednice s chytrými funkcemi.
  • Rozhodněte, kde bude lednice umístěná. Podle toho zvolte volně stojící, nebo vestavnou variantu a sledujte směr otevírání dvířek.
  • Sledujte energetický štítek. Prozradí, do jaké energetické třídy lednice spadá a jakou má spotřebu energie.
  • Zaměřte se na objem. Zatímco do jednočlenné domácnosti a pro páry postačí malá lednice s objemem do 200 litrů, pro rodinu je optimální celkový objem 300 až 400 litrů.
  • Sledujte funkční výbavu a technologie. Moderní lednice jsou dnes mnohem úspornější a udrží potraviny déle čerstvé.
  • Zvažte, kolik chcete do lednice investovat. Dle stanoveného rozpočtu si vyberte několik kandidátů a před nákupem si raději přečtěte recenze.

Typy ledniček

Výběr typu lednice je vždy třeba podrobit budoucímu umístění a počtu osob v domácnosti. Zatímco do větší rodiny je skvělou volbou americká lednice či větší kombinovaná varianta, dvoučlenná domácnost dobře využije spíše menší chladničku. Už tady je proto dobré zohlednit požadovaný objem. Nabídka zahrnuje nejrůznější modely, které splní požadavky jednotlivců, vícečlenných domácností i provozoven, a které vám níže podrobněji popíšeme.

Obrázek zobrazuje schéma typů ledniček
Typy ledniček – zdroj: www.arecenze.cz

Kombinované lednice

Kombinované lednice patří mezi nejběžnější. Mají v sobě chladicí i mrazicí část vždy opatřenou samostatnými dveřmi, čímž šetří energii. Mrazák přitom může být umístěn v horní i dolní části, což je častější varianta. Díky řešení na výšku nezabírají příliš moc místa v prostoru, a tak uspokojí potřeby mnoha domácností. K dostání je spousta různě velkých variant s rozličným objemem, mezi kterými vybírejte podle počtu členů v domácnosti.

Monoklimatické lednice

Monoklimatické lednice mají celý svůj prostor určený k chlazení, neobsahují tedy mrazák. Nabízí však velký užitný objem a hodí se proto do větších domácností se samostatným mrazákem nebo na chalupu, do kanceláře či jiných komerčních prostor, kde zkrátka mrazák není potřeba. Kombinací monoklimatické lednice a samostatně stojícího mrazáku stejné značky lze navíc sestavit side-by-side ledničku, která je podobná té americké.

Americké lednice

Americké ledničky jsou ideální pro velké rodiny s prostornou kuchyní, což napovídá, že mají skutečně velké nároky na umístění. Disponují nadstandardním vnitřním prostorem a přehledným uspořádáním, a tak není divu, že jsou snem mnoha hospodyněk. Nabízí chladicí i mrazicí část, obě přehledně oddělené a ukryté za samostatnými dveřmi. Některé modely jsou navíc vybaveny dávkovačem studené vody, výrobníkem ledu či nápojovým automatem.

S těmito doplňky však souvisí často vyšší spotřeba energie. Skrze výrobník ledu totiž uniká studený vzduch z lednice a bohužel jej není možné zcela odizolovat. Vyšší spotřeba souvisí i s velikostí ledničky, ke které se současně váže i složitější instalace. Před nákupem proto pečlivě poměřte i transportní cestu do kuchyně, aby americká lednice prošla zárubněmi.

Pultové lednice

Pultové lednice jsou vhodným řešením zejména do kanceláře, studentského bytu či garsonky, ale dají se využít rovněž i jako minibar na hotelovém pokoji. Jedná se o drobné modely se skutečně miniaturním mrazákem, mají nízkou pořizovací cenu i nízkou spotřebu energie. Jejich označení napovídá, že se dají dobře umístit pod kuchyňskou linku, vysoké jsou totiž běžně jen okolo 50 až 80 cm. Jejich nevýhodou může být nepatrně vyšší hlučnost.

Smart lednice

Smart nebo též chytré lednice využívají dostupné moderní technologie, díky kterým jsou více multifunkční a lze je ovládat na dálku. Oproti běžným ledničkám se pyšní pestřejší paletou funkcí, které napomáhají udržet kvalitu uchovávaných potravin, starají se o nižší spotřebu energie, ae usnadní také nákup i vaření. Takzvané ťuk-ťuk lednice po poklepání rozsvítí dvířka a umožní tak nahlédnout dovnitř bez otevření dveří.

Většinu smart lednic lze pomocí WiFi či Bluetooth propojit se smartphonem a ovládat na dálku. V aplikaci můžete nastavit například úsporný režim chlazení nebo díky vnitřní kameře zkontrolovat stav či množství potravin. Některé lednice dokonce sledují, jaké potraviny uvnitř máte a jak dlouho je skladujete. Spotřebič poté sám sestaví nákupní seznam a nabídne recepty. Výjimkou dnes není ani možnost sledování videí či poslech hudby z lednice.

Volně stojící versus vestavná lednice

Podle možností vaší kuchyně budete rovněž řešit i volbu mezi volně stojící a vestavnou lednicí. Zatímco u volně stojící lednice je potřeba zohlednit také její design, u vestavné varianty tato potřeba odpadá – má speciální úpravu stěn i otevírání, abyste ji mohli schovat do korpusu skříňky. Rozdíl je zejména v pořizovací ceně, která je u volně stojících modelů výrazně nižší, na druhou stranu nabízí oproti vestavným větší rozměry, a tím i větší objem. 

Typ VýhodyNevýhody
Volně stojící ledničkyVětší rozměry a objem
Širší výběr velikostí i technologií.
Doplňky v podobě výdejníků nápojů či filtrů vody. 
Mohou narušovat vzhled kuchyně.
Jsou hlučnější.
Vestavné ledničkyCelistvý vzhled kuchyně.
Méně hlučné skrze umístění do boxu.
Velký výběr velikostí i technologií.
Náročnější instalace.
Vyšší pořizovací cena.
Absence doplňků v podobě výdejníků nápojů či ledovače.
Obrázek zobrazuje schéma umístění lednice.
Umístění lednice – zdroj: www.arecenze.cz

Směr otevírání dvířek

Spolu s budoucím umístěním lednice souvisí také otevírání dvířek. Podle dispozice prostoru zvažte, zda se vám hodí spíše otevírání nalevo, nebo napravo. Při rekonstrukci či případném stěhování můžete ocenit možnost změny otevírání dveří, kterou vybrané typy lednic disponují. Není to však samozřejmost, proto si směr otevírání při nákupu raději ověřte.

Energetický štítek

Pro snazší orientaci v parametrech slouží energetický štítek, kterým musí být povinně označena každá lednice. Naleznete na něm údaje o energetické třídě, roční spotřebě energie, vnitřním objemu, hlučnosti a také QR kód, prostřednictvím kterého je možné nahlédnout do evropské databáze EPREL a snáze tak porovnat výrobek s ostatními.

Energetická třída

Podle energetické náročnosti provozu jsou jednotlivé ledničky rozděleny do energetických tříd značených písmeny A až G, které se od sebe dále odlišují barevnou stupnicí (od března roku 2021 již není možné používat označení třídami A+, A++ a A++). Platí, že spotřebiče ve třídě A jsou nejúspornější, naopak ty ve třídě G jsou nejméně úsporné.

Spotřeba energie

Protože je lednice spotřebič, který je neustále v provozu, měli byste při výběru přihlédnout i ke spotřebě energie. Optimální spotřeby lze dosáhnout pouze při provozu v ideálních podmínkách. Je důležité udržovat správnou teplotu v okolí, kterou určuje klimatická třída lednice, i optimální zaplnění, a to zhruba ze 70 %. Na příklady spotřeby energie lednic různých energetických tříd se podívejte do tabulky níže.

Energetická třídaRoční spotřeba v kWhNáklady na rok provozu*
A160768 Kč
B2191 051 Kč
C2741 315 Kč
D3051 464 Kč

* Počítáno s cenou 4,80 Kč/kWh. Jedná se o orientační údaje, spotřebu dále ovlivňuje i velikost užitného objemu, typ kompresoru, izolace, technologie a další parametry.

Užitný objem

Objem se uvádí v litrech a u kombinovaných lednic je na energetickém štítku uváděn zvlášť pro chladicí i mrazicí část. Při výběru optimálního objemu platí, že byste se měli řídit počtem osob v domácnosti. Na jednu osobu můžete počítat zhruba se 70–75 litry v chladicí části a s 25 litry v mrazáku. Celkový objem se ale odvíjí také od životního stylu rodiny a do jisté míry jej může ovlivnit vnitřní uspořádání prostoru, množství poliček a typ zásuvek.

  • Pro 1 až 2člennou domácnost bude dostačující menší lednice s výškou do 170 cm a objemem 150 l v chladicí a 70 litrů v mrazicí části.
  • Pro 3 až 4člennou domácnost se hodí větší lednice s výškou ideálně 180 cm a více. Objem v chladicí části by měl být alespoň 225 litrů a v mrazicí části pak 90 litrů.

Hlučnost

Hlučnost ledničky rozhodně nepodceňujte, protože spotřebič bude pravděpodobně neustále v provozu. Zejména v malých domácnostech pak může i nepatrně vyšší hlučnost po chvíli působit rušivým dojmem. Za tichou chladničku se dá považovat model o hlučnosti 40 dB a méně. Do jisté míry můžete hlučnost ledničky ovlivnit jejím umístěním. Tišší se bude jevit spotřebič umístěn v blízkosti tlumících prvků, jako jsou závěsy, záclony či koberce.

Kompresor a počet okruhů

Typ kompresoru a počet chladicích okruhů ovlivňují nezávislé nastavení teploty v kombinované lednici s mrazákem a také možnost vypnutí každé části zvlášť. Starší systémy se dvěma kompresory se dnes již nepoužívají. Zastínil je dnešní standard s jedním kompresorem, který má buďto jeden, nebo dva okruhy.

  • Jednookruhový systém se vyznačuje nižší cenou i nižší spotřebou. Při odmrazování je ale potřeba vypnout celý spotřebič, tedy lednici i mrazák.
  • Dvouokruhový systém umožňuje nastavení teploty pro ledničku i mrazák zvlášť. Zároveň je možné vypnout ledničku i mrazák nezávisle na sobě.

Invertorový kompresor

V moderních ledničkách dnes výrobci používají invertorový kompresor, který má oproti tomu běžnému hned několik výhod. Je tichý, má delší životnost, a kromě toho se vyznačuje také až o 30 % nižší spotřebou energie. Zajišťuje stabilní a plynulý chod, protože na rozdíl od klasického kompresoru se nikdy nevypne, plynule se přepíná na jiný provozní systém s nižším počtem otáček. Výrobci na něj navíc často poskytují mnohaletou záruku. 

Klimatická třída

Ideální teplotu prostředí, ve kterém bude lednička umístěná, určuje parametr klimatická třída. Pokud by se teplota okolí výrazně odlišovala od té doporučené klimatickou třídou, mohla by mít lednice zbytečně vyšší spotřebu energie a taky by nemusela správně chladit. Do teplotních rozsahů klimatických tříd se v případě umístění lednice do domácnosti bez obav vejdete, na tento parametr dbejte zejména v případě nákupu lednice do provozovny.

Klimatická třídaTeploty
SN (subnormální teploty)+10 až +32 °C
N (normální teploty)+16 až +32 C
ST (subtropické teploty)+18 až +38 °C
T (tropické teploty)+18 až +43 °C

Mrazicí výkon a výkon mrazení

Ačkoliv zní termíny stejně, jde o dva samostatné a důležité parametry. Jaký je mezi nimi rozdíl?

  • Mrazicí výkon udává počet kilogramů, jaký je mrazák schopen zamrazit za 24 hodin. Obvykle se hodnota pohybuje mezi 3 a 33 kg.
  • Výkon mrazení naopak informuje, jak intenzivně mrazák potraviny zamrazí a jak dlouho je poté můžete takto skladovat. Pro lepší orientaci v této problematice se používá značení pomocí hvězdiček.
Počet hvězdičekTeplotaDoporučená délka skladování
*-6 °CDny
**-12 °CTýdny
***-18 °CMěsíce
****-24 °CDlouhodobé skladování

Akumulační doba mrazáku

Na některé parametry si vzpomenete až ve chvíli, kdy se něco stane. Pro takové případy proto při výběru kombinované lednice přihlédněte k akumulační době mrazáku, která značí, jak dlouho vydrží potraviny zmrazené v případě výpadku proudu. Hodnota v podstatně vypovídá o tom, jak dobře je mrazák odizolovaný. Obvykle se pohybuje v rozmezí 8 a 44 hodinami, ideálně by ale neměla být nižší než 24 hodin.

Funkce a technologie

Při výběru lednice byste si měli vytvořit alespoň základní povědomí o dostupných funkcích a technologiích, které se dnes využívají. Už dávno totiž neplatí, že je nutné každou lednici s mrazákem odmrazovat. A to zdaleka není všechno. Mnohé moderní technologie napomáhají také úspoře energie nebo je díky nim možné potraviny v lednici déle skladovat, aniž by se zkazily. Přečtěte si, jakými technologiemi dnes mohou lednice oplývat a jaké funkce nabízí.

Beznámrazová technologie

Beznámrazová technologie No Frost se dnes stává jakýmsi standardem každé lednice. Díky ní odpadá potřeba odmrazování spotřebiče spojená s nepříjemnou prací, kdy je nutné vyndat veškeré potraviny, nechat spotřebič odmrazit a poté je znovu všechny naskládat dovnitř. No Frost systém totiž zajišťuje neustálé proudění vzduchu uvnitř lednice, který optimálně rozloží chlad a na potravinách ani stěnách tak nevzniká žádná námraza.

Super chlazení a super mrazení

Tyto dvě funkce využijete zejména při větším nákupu nebo třeba sklizni ovoce a zeleniny, slouží totiž pro rychlé zchlazení a zmrazení většího množství potravin.

  • Super chlazení (značené jako SuperCool) zajistí, že v lednici přechodně klesne teplota. Funkce přijde vhod například při vykládání nákupu, díky ní se nově vložené potraviny rychleji ochladí. Super chlazení současně předchází i tomu, aby se ohřály již zchlazené potraviny.
  • Super mrazení zase krátkodobě a prudce sníží teplotu v mrazáku, což se opět hodí při vkládání nových potravin nebo v případě, že uvnitř něco hledáte. Funkce se postará o rychlé zmrazení vložených potravin a současně zabrání roztání již zmrazených potravin.
Obrázek zobrazuje schéma skladování potravin v lednici
Skladování potravin v lednici – zdroj: www.arecenze.cz

Ventilátor

Ventilátor předchází tomu, aby se v horní části lednice udržoval teplejší vzduch než ve spodní části. Rozvádí vzduch uvnitř a zajišťuje tak rovnoměrné chlazení, což napomáhá udržovat potraviny déle čerstvé. Běžně bývá umístěn v zadní části chladničky.

Ionizátor

Ionizátor obohacuje vzduch uvnitř lednice o velké množství záporně nabitých iontů, čímž eliminuje nežádoucí mikroorganismy. Zdravé klima v lednici totiž napomáhá udržet potraviny déle čerstvé. Ionizátor také efektivně neutralizuje pachy z aromatických jídel.

Displej

Jakožto moderním spotřebičům dnes mnoha lednicím nechybí ani displej. Usnadňuje ovládání spotřebiče a zajistí, že budete mít o užívání vždy přehled. Ukáže vám například teplotu uvnitř lednice nebo napoví, jaké potraviny vám dochází. Nejčastěji bývá umístěn na přední části dveří.

Antibakteriální ochrana

Antibakteriální ochrana představuje nadstandardní úpravu vnitřních povrchů lednice a těsnění dveří, případně se vytváří pomocí speciálního filtru. V obou případech ale zabraňuje množení bakterií, plísní a choroboplodných zárodků, díky čemuž se jídlo pomaleji kazí.

Nulová zóna

Nulová zóna je tvořena speciální zásuvkou, do které proudí chladný vzduch, jež lokálně udržuje teplotu blízko nule. Díky tomu si uložené potraviny udrží déle svou čerstvost. Zásuvka je vhodná pro uložení zejména takových potravin, které se rychle kazí. Skladovat v ní tedy můžete syrové maso, čerstvé ryby, ovoce a zeleninu.

Přihrádka s nastavitelnou vlhkostí

Další specialitou výrobců je přihrádka s možností regulace vlhkosti, označovaná jako CrisperBox. Je určená zejména pro skladování ovoce a zeleniny, které právě díky vlhkosti zůstanou déle čerstvé a křupavé. Přihrádka má vlnkovitý profil dna, pomocí kterého chrání potraviny před zkondenzovanou vodou. 

Výdejník vody

Výdejník vody v podobě vestavného dávkovače ve dveřích najdete u vybraných typů lednic. Díky němu si můžete kdykoliv natočit vychlazenou vodu.

Signalizace otevřených dveří

Nedovřené dveře lednice či mrazáku mohou skrze únik chladného vzduchu zapříčinit zkažení potravin. Moderní lednice vás ale na nedovřená dvířka upozorní světelnou či zvukovou signalizací. 

Design

Design je pro někoho možná nejméně důležitým kritériem při výběru. Bude vás zajímat pouze v případě volně stojících modelů. Na trhu jsou k dostání různě barevné lednice, a tak není problém spotřebič sladit do elegantních odstínů i vyzývavějších barev. V poslední době jsou velmi oblíbené lednice v retro designu, které mají výrazná chromovaná madla a obvykle se vyrábí v pastelových odstínech.

Cena

Nabídka lednic je dnes velmi rozsáhlá a najdete v ní produkty napříč mnoha cenovými kategoriemi. Cenovky nejlevnějších modelů startují už pod částkou 5 000 Kč, na druhou stranu nejmodernější velké lednice nemají problém atakovat hranici 50 000 Kč. Cena se odvíjí nejen od velikosti a typu, záleží také na množství funkcí a technologií. Stanovte si proto rozpočet a podívejte se, co od jednotlivých cenových relací můžete očekávat.

Do 5 000 Kč

Nejnižší cenová kategorie zahrnuje základní modely zejména menších jednodveřových lednic, které se hodí například do kanceláře či pro rekreační využití. Pro plnohodnotné využití v rodinné domácnosti se příliš nehodí. Jejich hlučnost často přesahuje hodnotu 40 dB, takže vydávají jistý šum, a současně od těchto modelů nemůžete očekávat mnoho funkcí či velkou variabilitu vnitřního prostoru.

Od 5 000 do 10 000 Kč

Do částky 10 000 Kč již dnes seženete klasickou kombinovanou ledničku vhodnou do rodinné domácnosti, stejně tak i velkou monoklimatickou lednici. K dostání jsou modely vybavené funkcí No Frost či antibakteriální ochranou. Co do hlučnosti jsou na tom značně lépe, avšak stále se nejedná o nijak úsporné lednice. Zvažte proto, zda se vám nevyplatí investovat vyšší částku do úspornější varianty.

Od 10 000 do 20 000 Kč

V této cenové kategorii se vám otevírají dveře k dvoudveřovým kombinovaným lednicím, kterým nechybí moderní funkce snižující spotřebu energie či prodlužující čerstvost potravin. Najdete zde i modely s dobrými hodnotami co se akumulační doby či výkonu chlazení týče, vybavené ledovačem či výdejníkem vody. Hledáte-li úspornou lednici do rodinné domácnosti a netoužíte po extra velkém objemu, pak je pro vás výběr z této kategorie ideální.

Nad 20 000 Kč

Pokud vám rozpočet dovolí investovat více než 20 000 Kč, pak se můžete těšit na výběr z velkých amerických lednic s nejrůznějšími vychytávkami. Samozřejmostí je plná výbava zahrnující No Frost technologii, nulovou zónu či ionizátor. Tyto varianty se hodí zejména do početnějších domácností nebo pro opravdové kulináře, kteří nebudou mít o využití extra velkého prostoru nouzi.

Zdroje:

https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/energy-efficient-products/fridges-and-freezers_cs

https://www.arecenze.cz/test-lednicek/

https://en.wikipedia.org/wiki/Refrigerator

Další srovnání

5/5 - (71 votes)
O autorovi