Nejlepší domácí pekárny dle testů a recenzí 2021

Pokud si chcete připravit vlastní chléb, bude pro vás domácí pekárna skvělým pomocníkem. Navíc dokáže vyrobit i mnoho dalších jídel. Před nákupem se podívejte, co všechno zvládne a jakými funkcemi disponuje. Pokročilé modely bývají opravdu samostatné. Velmi důležité jsou i parametry hnětací mísy a přehledné ovládací prvky. Nezapomeňte předem najít pro domácí pekárnu vhodné umístění, protože se nejedná o malý spotřebič.

Jakou domácí pekárnu vybrat dle testů a recenzí

Ocenění

Top pro chléb i další potraviny

Velká a kvalitní

Dobrá varianta za nízkou cenu

Hodnocení

90 %

85 %

70 %

Název

ETA Duplica Vital Plus 2147 90020

Tefal PF 610138

Guzzanti GZ 620

Vzhled

Cena

4 500 Kč

3 500 Kč

1 800 Kč

Klady

Kvalitní zpracování
Široké příslušenství
Pro mnoho typů jídel
Dostatečný objem

Velký objem
Mnoho programů
Snadné ovládání
Nástavce na bagety

Nízká cena
Malé rozměry
Nízká hmotnost
Ve své kategorii mnoho funkcí
Mnoho programů

Zápory

Vyšší cena
Vyšší hmotnost

Neumí jogurty
Kratší paměť výpadku proudu

Jen jeden hnětací hák

Max. hmotnost bochníku (g)

1 400

1 500

1 000

Počet velikostí bochníků

3

3

3

Počet hnětačů

2

2

1

Počet stupňů propečení kůrky

3

3

3

Počet pečících programů

14

16

19

Bagety

Ne

Ano

Ano

Zavařování

Ano

Ano

Ano

Jogurty

Ano

Ne

Ano

Hmotnost (kg)

9

7,9

5,5


1

Recenze domácí pekárny ETA Duplica Vital Plus 2147 90020

Top pro chléb i další potraviny
Hodnocení: 90%
Obrázek zobrazuje produkt ETA Duplica Vital Plus 2147 90020
ETA Duplica Vital Plus 2147 90020

Domácí pekárna pro nejnáročnější uživatele. Umí nejen různé druhy pečiva, ale také džemy, jogurty a sýry. Dokonce disponuje nízkoteplotním vařením. Má profesionální vzhled a širokou výbavu příslušenství.

Jednou z nejpokročilejších pekáren je ETA Duplica Vital Plus 2147 90020. Jedná se o spotřebič, který zdaleka není omezený jen na přípravu chlebu. Zvládne taktéž bagety a podporuje i výrobu marmelád, jogurtů a sýrů. Dokonce v něm můžete vařit na nízkou teplotu. Bez problémů si poradí s mícháním velmi hutných těst. Uvnitř ETA Duplica Vital Plus 2147 90020 se nachází mísa na bochníky o hmotnosti 1 000 až 1 400 gramů. Druhá mísa v balení je rozdělená na dvě části. Můžete tak naráz péct více menších chlebů různého druhu. Ve výbavě najdete 14 programů. Nastavení je dokonale přizpůsobitelné vlastním potřebám. Tato domácí pekárna nepřekvapivě disponuje časovačem s nastavením až na 13 hodin. Nechybí ani ovládací panel a průhledný otvor dvířek. Při nákupu musíte počítat s vyšší hmotnostní 9 kg a vyšší cenovkou.

Klady
  • Kvalitní zpracování
  • Široké příslušenství
  • Pro mnoho typů jídel
  • Dostatečný objem
Zápory
  • Vyšší cena
  • Vyšší hmotnost

Zákazníci této pokročilé pekárně nepřekvapivě nemají co vytknout. Jedná se o kvalitní výrobek, což je chváleno v recenzích stejně jako výbava mnoha funkcí a univerzální použití pro různé potraviny.

ETA Duplica Vital Plus 2147 90020 se hodí pro každého, kdo to s používáním domácí pekárny myslí opravdu vážně a kdo využije širokou nabídku funkcí. Za poměrně vyšší cenu získáte pokročilý spotřebič s širokým příslušenstvím, který připraví nejen pečivo.

Orientační cena: 4 500Kč


2
back to menu ↑

Recenze domácí pekárny Tefal PF 610138

Velká a kvalitní
Hodnocení: 85 %
Obrázek zobrazuje produkt Tefal PF 610138
Tefal PF 610138

Pro početné rodiny a milovníky pečiva upeče tato velká domácí pekárna opravdu velký bochník. Se dvěma háky a schopností připravit i domácí marmelády se řadí k pokročilejším spotřebičům. Stále má však příjemně dostupnou cenu.

Domácí pekárna Tefal PF 610138 se vyznačuje velkým objemem mísy. Upeče bochník o hmotnosti 750 až 1 500 g. Hodí se proto pro početné rodiny nebo velké milovníky pečiva. Ve výbavě najdete formu na chleba i tvarovací nástavce na pečení baget. Tento spotřebič také poslouží pro přípravu kynutých i nekynutých těst, zejména pro koláče či pizzu. Vedle pečiva zvládne i výrobu marmelád a džemů. Funkcí pro jogurtování však nedisponuje. Ve své výbavě má 16 programů a tři stupně vypečení kůrky. Mezi funkcemi se může pochlubit například časovačem na 15 hodin, udržením teploty po dopečení po dobu jedné hodiny, displejem nebo průhledným otvorem ve víku. Ovládání je velmi snadné. Za přijatelnou cenu toho zkrátka Tefal PF 610138 nabídne opravdu hodně.

Klady
  • Velký objem
  • Mnoho programů
  • Snadné ovládání
  • Nástavce na bagety
Zápory
  • Neumí jogurty
  • Kratší paměť výpadku proudu

Tato domácí pekárna je oblíbená mezi milovníky pečiva, kterým nevadí absence jogurtovače. Kladnými vlastnostmi jsou dle většiny uživatelů nastavitelný a dostatečný objem, držák na bagety a snadné ovládání.

Ideální poměr ceny a výkonu spolu s velkým objemem mísy – to je hlavní charakteristika modelu Tefal PF 610138. Tato domácí pekárna a tvořič marmelád nabídne mnoho programů a široké možnosti nastavení. Neumí však připravit jogurty.

Orientační cena: 3 500 Kč


3
back to menu ↑

Recenze domácí pekárny Guzzanti GZ 620

Dobrá varianta za nízkou cenu
Hodnocení: 70 %
Obrázek zobrazuje produkt Guzzanti GZ 620
Guzzanti GZ 620

Základní, lehká a levná pekárna, která má zároveň dostatečnou kvalitu a odolnost. Jako jedna z mále mezi nejlevnějšími výrobky připraví i jogurty a zavařeniny či dokonce uvaří. Kapacitou se řadí mezi menší až střední.

Guzzanti GZ 620 je levná a také malá domácí pekárna. Se svými pouhými 5,5 kg se s ní snadno manipuluje, tudíž ji nemusíte nechávat natrvalo na lince. Velikostně se řadí mezi základ. Doporučujeme ji pro jednotlivce, dvojice a menší rodiny. Má jen jeden hnětač, což vzhledem k rozměrům stačí. Připravíte v ní bochník chlebu o hmotnosti 500 až 1 000 g. Disponuje šestnácti programy a třemi stupni upečení kůrky. V balení nenajdete nástavec na bagety, ale zato pekárna nabídne funkci přípravy dalších jídel. Mezi nejlevnějšími domácími pekárnami je Guzzanti GZ 620 jedním z mála modelů, který vyrobí jogurt i zavařeninu. Ve výbavě najdete displej, časovač nastavitelný až na 15 hodin, akustickou signalizaci, okénko ve víku a kontrolu teploty po dopečení a na 60 minut.

Klady
  • Nízká cena
  • Malé rozměry
  • Nízká hmotnost
  • Ve své kategorii mnoho funkcí
  • Mnoho programů
Zápory
  • Jen jeden hnětací hák

U takto levného spotřebiče je až překvapivé, že k němu nemáme prakticky žádné výhrady my v našem testu ani zákazníci, kteří tuto domácí pekárnu vyzkoušeli. Její poměr ceny a výbavy si všichni pochvalují.

Guzzanti GZ 620 je nejlépe vybavená pekárna mezi modely nejnižší cenové kategorie. Umí nejen pečivo, ale také jogurty a džemy. Pokud chcete ušetřit prostor i peníze a zároveň hledáte spolehlivého pomocníka pro střední bochníky, bude se vám tento model líbit.

Orientační cena: 1 800 Kč



back to menu ↑

Jak vybrat domácí pekárnu

Domácí pekárny umějí mnohem více než jen péct chleba. Vybírejte především podle toho, na co ji chcete používat. Pro pečivo stačí základní, na výrobu marmelád, jogurtů a dalších jídel se již podívejte po pokročilejším modelu. Spolu s využitím souvisí i funkce teploty a další praktické vychytávky. Podle toho, jak moc chcete samostatný spotřebič, si můžete vybrat např. časovač, automatický dávkovač či pokračování v případě výpadku proudu.

Hned po vlastnostech ovlivňujících využití je důležitá mísa. V ní probíhá míchání i pečení. Zaměřte se především na její materiál, velikost a hnětací háky. U nich byste měli sledovat počet a také případný systém sklápění nebo vyndavání. Síla jejich pohonu je zpravidla dostatečná u všech výrobků. Spotřebou energie se taktéž kompletně všechny domácí pekárny řadí k úspornějším spotřebičům. 

Ačkoliv se domácí pekárny velikostí vzájemně tolik neliší, pro někoho může v menším bytě hrát roli i pár centimetrů. Dopředu se ujistěte, že máte spotřebič kam dát. Při uložení do skříňky byste měli vědět, že se jedná o poměrně velký výrobek. Také se nezapomínejte podívat na ovládací systém a drobné praktické prvky, jako je akustická signalizace, otvor ve víku či displej. Nakonec také zvažte, kolik jste do nákupu ochotní investovat.

Obrázek zobrazuje schéma domácí pekárny
Domácí pekárna – zdroj: www.arecenze.cz

Jakou domácí pekárnu vybrat stručně:

  • Jaké potraviny umí připravit – chcete péct jen chléb, nebo i jiné pečivo, či dokonce dělat marmelády a jogurty? Čím je spotřebič pokročilejší, tím více funkcí má.
  • Jak je samostatná – dražší domácí pekárny nevyžadují téměř žádnou obsluhu. Základem samostatnosti je časovač. Najdete ale i pokročilejší prvky jako automatický dávkovač. Praktická je schopnost pokračovat v práci po výpadku proudu.
  • Parametry mísy – podívejte se na její materiál a objem. Uvnitř se nachází jeden nebo více háků na míchání. Některé domácí pekárny je nechávají na místě i při pečení, jiné je automaticky sklopí.
  • Design a rozměry – určete si, kam tento velký spotřebič dáte. Důležité je nechat prostor na otevírání víka a dosáhnout k elektřině. Užitečnými prvky jsou protiskluzové nožky nebo třeba průhledné víko.

Využití domácí pekárny

Domácí pekárna je jednoduchý pomocník, jehož hlavním úkolem je příprava bochníků chleba. Sám po nasypání přísad umíchá těsto a následně ho upeče. Domácí pekárna bude ideální pro začátečníky, kteří by bez chytrého stroje vlastní pečivo nezvládli. Pokročilé modely s širší možností nastavení udělají radost také zkušeným pekařům. S jejich pomocí si připravíte chléb dle vlastních představ a zároveň ušetříte mnoho času.

Kromě toho, že je pečení hezkým koníčkem, má domácí pekárna i další výhody. Nemusíte ráno brzy vstávat a chodit na nákup, abyste měli čerstvé pečivo. Také ušetříte, protože domácí pečení vyjde levněji než nákup v obchodě. Pro mnoho lidí jsou vlastní výrobky chutnější. Víte, co do nich bylo přidáno a můžete jíst zdravě. Domácí pekárnu ocení také celiakové, kteří tak nemusí pracně shánět bezlepkové pečivo a neustále číst jeho etikety.

Programy pečení

Kromě pečení chleba umí domácí pekárny vykonávat mnoho dalších věcí a připravit i jiné druhy jídel. Platí, že čím je přístroj pokročilejší, tím více možností vám nabídne. Před nákupem si ujasněte, co po něm bude vyžadovat. U všech programů, stejně jako u pečení, funguje režim míchání i zahřívání. Nejčastěji v nabídce najdete:

  • pečení chleba,
  • pečení jiných druhů pečiva (bezlepkové, mazance, rohlíky, houskové knedlíky atd.),
  • příprava marmelády a kaše,
  • příprava masa,
  • zrání jogurtů a sýrů.

Kromě programů, které se zaměřují na jednotlivé typy potravin, nabídne domácí pekárna zpravidla i nastavení teploty. Nižší stupeň udělá jogurty a vyšší zase maso. U chleba si můžete navolit míru upečení od světlého chlebu až po pořádně propečený. Rychlý program pak připraví pečivo za kratší dobu. Samozřejmě u většiny strojů nechybí automatika.

Funkce samostatnosti

Pro snadné používání nesmí chybět v domácí pekárně ani další funkce. Ty sice nesouvisí s pečením, ale umožňují plnohodnotné využívání pekárny a zvyšují její samostatnost. Mezi nejčastější patří:

  • Časovač – umožňuje nastavit začátek pečení. Ráno se vzbudíte či odpoledne přijdete z práce a budete mít čerstvě upečený chléb. Doba nastavení bývá u časovače dostatečně dlouhá. Suroviny, které by se mohly zkazit, však nenechávejte v míse příliš dlouho.
  • Udržení teploty – některé pekárny udrží chléb teplý ještě hodinu či více po dopečení. Avšak i pokud spotřebič tuto funkce nemá, vydrží vám bochník teplý ještě chvíli poté, co se domácí pekárna vypne. 
  • Funkce “pokračovat v pečení” – pokud se stane, že vypadne proud, bude pekárna pokračovat v práci tam, kde skončila. Tato chytrá funkce může ušetřit mnoho případných zkažených jídel nechtěným přerušením dodávky energie.
  • Automatické přisypání ingrediencí – dávkovač dělá domácí pekárnu ještě samostatnější. Všechny hlavní ingredience dáte do mísy a doplňky, které chcete přidat až na závěr, umístíte do přisypávače. Sám je dodá, až se dokončí hnětení. Lze ho použít například na semínka, kousky česneku do chleba nebo rozinky do mazance.

Mísa a hnětací háky

V míse se chlebové těsto a další jídlo nejen míchá, respektive hněte, ale také peče. Měla by být proto dostatečně kvalitní. Její tvar a objem ovlivňují tvar a velikost bochníku. Důležité je rovněž, aby se z ní dal chléb snadno vyndat. Samozřejmě se při nákupu nezapomeňte podívat také na hnětací háky, které se uvnitř mísy nacházejí.

Objem mísy

Velikost nebo také objem mísy říkají, kolik těsta se dovnitř vejde. Neudává se však v jednotce litrů, jak by se dalo očekávat, ale v hmotnosti bochníku. Čím je objem větší, tím větší bochník upečete. Velikost mísy volte podle početnosti vaší domácnosti a spotřeby chleba. Na trhu najdete modely od 500 do 1 800 g, většina se pohybuje od 800 do 1 500 g. Pro jednotlivce stačí minimální objem, početné rodiny by měly volit alespoň 1 200 g.

Při výběru se řiďte nejen podle bochníků chleba, byť ty jsou základ. Máte-li v plánu často nebo ve velkém zavařovat ovoce do marmelád, volte raději větší objem. Ten se vám také bude hodit, když chcete péct bagety. K nim potřebujete větší nádobu, protože ji nezaberou celou. V míse by se na ně měl nacházet speciální nástavec. Dalším doplňkovým sortimentem velkých pekáren je pak dělič mísy na dvě části pro upečení dvou menších bochníků.

Materiál mísy

Použitý materiál má zásadní vliv na vlastnosti mísy. Každý má své výhody i nevýhody. Zvažte, jakému z nich dáte přednost. Doporučujeme věnovat zvýšenou pozornost zejména nepřilnavosti, aby šel bochník snadno vyndat.

Měli byste vědět, že mnohdy je materiál aplikovaný jen jako povrchová vrstva a pod nástřikem je již jiný. Proto je také důležitá odolnost proti poškrábání.

MateriálOdolnostNepřilnavostCena
TeflonSnadno se poškrábeDobrá (pokud se vrstva nepoškrábe)Nízká
KeramikaOdolná, vrstva se neopotřebováváDobráVyšší
NerezSkvělá, materiál má dlouhou životnostChléb se může k materiálu připékatStřední

Hnětací háky

Hnětače se nazývají někdy jako metly nebo hnětací háky. Nemají ale podobu háků, jak je znáte například z mixérů nebo kuchyňských robotů. Obvykle se jedná spíše o výstupky ve tvaru nepravidelného a úzkého obdélníku. Přesto dokáží v míse těsto dobře promíchat.

Domácí pekárny mají různý počet hnětačů. Zpravidla u menšího objemu nádoby na bochník najdete jednu metlu a u větších mís s kvádrovitým tvarem dvě. Sada více kusů háků také umožňuje připravovat objemnější těsta na koláče či na pizzu. Mnohdy nebývá cenově mezi těmito variantami zásadní rozdíl. Vybírejte tedy počet hnětačů podle využití spotřebiče.

Systém vyndání / sklápění háků

Jistě vás napadlo, co se stane s háky, které hnětou těsto. Na trhu existují tři varianty, jak je možné manipulaci s nimi řešit:

  • Automatické sklopení,
  • Ruční vyjmutí,
  • Zapékání do těsta.

V prvních dvou případech v bochníku najdete na spodní straně jen malé otisky od držících nástavců na háky; tomu se zkrátka nevyhnete. U zapékání háků do těsta se chléb při vyndavání výrazně více poškodí a díry budou větší. Přesto se nemusíte bát, že by pečivo nevypadalo hezky. Tento systém se nachází především u základních a levných pekáren. Někdy ho ale najdete i u velmi kvalitních a pokročilých modelů.

Zatímco mísa se čistí poměrně snadno a nebývají s ní problémy, háky vám někdy mohou přidělat trošku práce. Zejména pokročilé a samostatné sklopné systémy mívají v porovnání s ostatními typy horší údržbu. Vyjímatelné háky umyjete běžným způsobem a s nejjednoduššími zapékacími typy také nebudete mít moc starostí. Upečené těsto nelepí, takže z něj metly poměrně snadno vyjmete.

Rozměry a hmotnost

Pekárny na chleba jsou spotřebiči střední až větší velikosti. Na kuchyňské lince zaberou dost místa. Avšak ani umístění do police, nebo skříňky není příliš praktické. Kvůli hmotnosti 5 až 10 kg je manipulace poměrně obtížná. Myslete na to před pořízením. Dopředu se rozhodněte, kam domácí pekárnu umístíte. Nezapomeňte přitom zohlednit nutnost horního prostoru pro otevírání víka.

Velikost a váha souvisí s výbavou domácí pekárny. Modely s menším objemem a jen jedním hnětačem si mohou dovolit menší rozměry. Rozdíl však není tak zásadní, abyste museli upřednostnit rozměry nad funkčností. 

Design

Pokud necháte spotřebič na lince, bude pro vás rozhodně důležité, aby ladil s interiérem. Na výběr máte z mnoha designů. V rámci materiálů se setkáte s plastem nebo kovem. Oba typy najdete jak u levnější tak u dražších přístrojů.

V rámci designu se můžete setkat s mnoha praktickými vychytávkami. Ideálně by domácí pekárna měla mít protiskluzové prvky. Hodit se vám bude i okénko ve víku, kterým můžete nahlížet dovnitř. Při nákupu byste také měli věnovat pozornost délce kabelu. Ta by měla dosáhnout od plánovaného místa uložení spotřebiče až k zásuvce.

Celkově je plusem, pokud na sobě nemá domácí pekárna příliš členitých prvků. To platí o vnitřku i o vnějších částech. Snadněji se pak uklízí. Například na dotykový panel se uchytává méně špíny než mezi tlačítky. Stačí ho jen otřít.

Ovládání

Domácí pekárny jsou zpravidla poměrně jednoduché a intuitivní. Pokud byste si s čímkoliv nevěděli rady, najdete v balení samozřejmě návod. Pro lepší přehlednost mohou mít některé výrobky tlačítka / dotykové prvky označené obrázky znázorňující danou funkci.

Praktický je rozhodně displej. Na něm ihned vidíte, jaký program máte navolený, co domácí pekárna právě dělá nebo kolik minut chybí do konce. Plusem je také akustický tón, který vás upozorní, až bude chléb hotový. Nemusíte si tak sami hlídat na hodinkách zbývající čas. Většina spotřebičů právě pomocí displeje nebo signalizace umí upozornit i na případné chyby.

Spotřeba energie

Domácí pekárna stejně jako většina menších spotřebičů nežere příliš energie. Navíc je puštěná jen občasně, nikoliv po celý den. Spotřeba je tudíž o poměrně nedůležitý parametr. Volbou úspornějšího modelu stejně znatelnější částku neušetříte. Na jedno upečení bochníku většina výrobků spotřebuje 0,2 až 0,5 kWh, což odpovídá cca 2 Kč. 

Spotřebu vyjadřuje parametr příkonu. Jeho hodnoty se u jednotlivých modelů až několikanásobně liší. V případě domácích pekáren podle něho příliš nepoznáte, kolik výrobek vlastně sežere elektřiny. Spotřebič totiž v průběhu práce využívá různé množství energie. Záleží tedy spíše na délce zvoleného programu a na frekvenci používání. 

Cena za chléb

Jak bylo výše řečeno, domácí pekárna je energeticky velmi úsporná. V porovnání s klasickou troubou spotřebuje až pětkrát méně energie. Jedná se tudíž o jeden z nejekonomičtějších způsobů domácího pečení.

Energie je jen nepatrnou částkou v ceně celého domácího chleba. Rozhodující jsou použité suroviny. Pokud si zakoupíte již hotovou směs, zaplatíte o trošku více. Cena se pak nebude příliš lišit od kupovaného pečiva. Používáním samostatně navážených a připravených surovin se můžete dostat i pod 15 Kč za velký bochník.

Cena

Na trhu seženete domácí pekárny za méně než 2 000 Kč, ale i výrobky přesahující 5 000 Kč. Od ceny se odvíjí pokročilost spotřebiče. Dražší pekárny často mívají vyšší kvalitu vnitřních i vnějších částí a delší životnost. Uplatnění najdou především u náročnějších zákazníků a při častém používání.

Výjimečně seženete velkou nebo skvěle funkčně vybavenou domácí pekárnu za nízkou cenu, avšak takový model často pokulhává v jiném parametru. U dražších kusů je jistota, že budou mít všechny vlastnosti perfektní. Rozmyslete si ovšem, zda jejich nabízené nadstandardní funkce vůbec využijete.

Do 2 000 Kč

I za cenu pod 2 000 Kč najdete na trhu mnoho modelů. Většina z nich disponuje jedním hnětacím hákem. Pokud si zvolíte větší objem, je nutné počítat, že budou mít omezení ohledně počtu programů či funkcí. Všeobecně nejlevnější domácí pekárny neumí to, co dražší typy. S jogurtovači a marmeládovači se setkáte jen výjimečně. Pokud ale chcete ušetřit a plánujete jen pečení běžně velkých bochníků, budou i tyto výrobky dobrou volbu. 

Od 2 000 do 4 000 Kč

V cenovém rozmezí od 2 000 do 4 000 Kč si na své přijdou i náročnější zákazníci. Nachází se zde domácí pekárny s malým i velkým objemem. Upečete v nich chléb, ale také jiná těsta. Výjimkou nejsou ani nástavce na bagety. Mnohé modely dokáží připravit maso, jogurty, sýry nebo marmeládu. V porovnání s předchozí kategorií jsou zde někdy přítomné i pokročilejší funkce jako přesypávání semínek.

Nad 4 000 Kč

Pokud by vám byla předchozí pokročilá kategorie málo, nabízí se i profesionální třída. Zde cena začíná na 4 000 Kč. Vylepšení oproti předchozímu typu není ani tolik v objemu a funkcích, kde již není příliš co zdokonalovat. Tyto vlastnosti jsou zde samozřejmostí. Očekávat může kvalitnější materiály, delší životnost a široké příslušenství. Dávejte si ale pozor, zda kvalita skutečně odpovídá ceně či zda platíte jen za značku.

Zdroje:

https://www.arecenze.cz/test-domacich-pekaren/

https://makethebread.com/bread-maker-buying-guide/

https://en.wikipedia.org/wiki/Bread_machine

Další srovnání

Recenzetesty.cz
Logo