Recenzetesty.cz

Zpracováváme žebříčky nejlepších produktů dle testů a recenzí

Elektronika a služby

Protein na hubnutí pro ženy – Srovnání nejlepších a jak vybrat

Protein na hubnutí pro ženy – Srovnání nejlepších a jak vybrat

Proteiny představují oblíbené doplňky nejen pro sportovce. Jak vám pomohou při hubnutí a jak vybrat nejlepší protein pro ženy?

PořadíNázevTyp proteinuHmotnost baleníProcentuální zastoupení bílkovinDruh příchutě
1.GymBeam Pure IsoWhey 2500 gsyrovátkový2 500 g86 %vanilková
2.MyProtein Impact Whey Protein 2500 gsyrovátkový2 500 g80 %různé
3.MyProtein Impact Whey Protein 1000 gsyrovátkový1 000 g80 %různé
4.GymBeam Protein FueSix 2000 gvícesložkový2 000 g70 %různé
5.GymBeam Just Whey 1000 gsyrovátkový1 000 g75 %různé

Zobrazit další produkty

Jak vybrat nejlepší protein na hubnutí pro ženy

Protein bychom měli primárně vybírat podle těchto parametrů:

Určení výrobku

Označuje-li se protein jako pro ženy, složením se zpravidla neliší od výrobku navrženého primárně pro muže nebo univerzálně pro obě pohlaví. Vždy by měl protein obsahovat především vyvážené kompletní spektrum aminokyselin.

Lze tedy říci, že prioritně hledat proteiny pro ženy nemusíte, zpravidla se liší pouze (růžovým) obalem a marketingem. Výrobce může rovněž uvádět jinou doporučenou dávku, tu si ale uživatelka může adekvátně snížit nebo zvýšit i u proteinu „běžného“. Úprava dávkování na působení přípravku vliv nemá..

Druh proteinu

V základu je možné proteiny rozdělit na živočišné a rostlinné. Rostlinné varianty se někdy také označují jako vegan.

Asi nejznámější alternativou je syrovátkový protein, který patří do kategorie živočišných produktů. K těm můžeme zařadit například i protein hovězí nebo ten, který pochází ze sušených bílků. Z rostlinných alternativ se nejčastěji využívají proteiny sojové, hrachové či konopné.

Obecně můžeme říci, že živočišné bílkoviny se vyznačují kompletním spektrem esenciálních aminokyselin, proto mohou být lepší volbou. Jednotlivé druhy proteinů se od sebe dále liší zejména svou stravitelností. Ta je nejlepší u proteinu syrovátkového, nicméně u různých typů produktů se doba vstřebávání bude i tak lišit. Z proteinů rostlinných lze po této stránce doporučit ten hrachový.

Některé proteiny mohou být i tzv. vícesložkové. Výhodou těchto preparátů je hlavně vyvážený obsah bílkovin s různou délkou vstřebatelnosti.

Procentuální zastoupení

Procentuální zastoupení bílkoviny je nutné volit v souladu se zamýšleným účelem konzumace proteinu a v návaznosti na četnost dávkování. Co to znamená prakticky?

Například známé syrovátkové proteiny můžeme jednoduše rozdělit na:

  • syrovátkové koncentráty
  • syrovátkové izoláty
  • syrovátkové hydrolyzáty

Hydrolyzáty tak obsahují vysoký podíl bílkovin, a to až 90 %. Navíc se rychle vstřebávají, uvádí se cca do hodiny. Jsou ale dražší. Izoláty obsahují 80 až 90 % bílkovin. Vstřebávají se asi dvě hodiny. Nejdelší dobu vstřebatelnosti vykazují koncentráty, hovoříme až o třech hodinách. Navíc obsahují kolem 70 až 85 % bílkovin.

Příchuť

Výběr proteinu z hlediska chuti je samozřejmě naprosto subjektivní záležitostí. Samotný protein nemusí být úplně chuťově vyhovující, proto dnes výrobci přišli s až několika desítkami různých příchutí.

Po které z nich sáhnout? Prakticky univerzální volbou je čokoláda, s níž většina uživatelů nemá problém. Klasické jsou i ovocné příchuti, jako je například banán nebo jablko.

Cena

V průměru počítejte s širokým cenovým rozpětím cca 300 až 800 Kč za balení o hmotnosti 1 kg. Větší balení už se pohybují běžně v cenových relacích nad 800 Kč.

Co se týče ceny, ovlivní ji především druh proteinu. Obecně ty hovězí jsou velmi drahé a nenabízejí příznivý poměr ceny a výkonu, což je způsobeno už cenou samotné výchozí suroviny, tedy masa. Naopak v kategorii živočišných proteinů patří k levnějším ty ze sušených bílků. Za cenově příznivé lze z pohledu uživatele jednoznačně označit rovněž proteiny syrovátkové. U nich je však potřeba zohlednit i technologii výroby.

Co jsou to proteiny

Proteiny neboli bílkoviny jsou důležitou složkou výživy. Z hlediska přínosu pro lidské tělo bychom měli především vědět, že se podílejí výstavbě a obnově tkání. Organismus nejprve bílkovinu v žaludku rozštěpí na aminokyseliny a posléze využije.

Velmi často skloňovaným tématem jsou tak proteiny zejména mezi lidmi, kteří se snaží si cvičením zformovat postavu. Bílkoviny jsou totiž zcela nezbytným předpokladem pro budování svalové hmoty.

Zásadní je, že lidské tělo si bílkoviny nedokáže samo vytvořit. Proto je nutné je dodávat v optimálním množství prostřednictvím stravy.

Lze s proteiny hubnout?

Sám o sobě pochopitelně protein jakožto zázračný „spalovač“ tuku určitě nefunguje. Neobejdete se bez komplexní úpravy jídelníčku. Zásadní je pro uživatele především kalorický deficit. Ten by se měl pohybovat na úrovni cca 15 až 20 %.

Proč je tedy důležité zařadit proteiny nejen v období, kdy je naším cílem budovat svalstvo, ale také v průběhu redukčních diet zaměřených primárně na likvidaci nežádoucích tukových zásob?

Adekvátní příjem bílkovin poskytuje svalové hmotě ochranu před katabolismem (rozpadem). Mít dostatek svalů je v této etapě žádoucí, neboť vyšší podíl svalové hmoty napomáhá k efektivnímu spalování tuků. Jinými slovy, hubnutí jde snáze.

Proteiny taktéž pomáhají zasytit, vystavujete se tak menšímu riziku, že budete mít při dietním režimu hlad. Eliminujete i nežádoucí chutě.

I na to, aby lidský organismus bílkoviny metabolizoval (tedy přeměnil na využitelnou energii) sám o sobě určitou energii potřebuje. Uvádí se, že takto umí lidské tělo využít cca 30 % energetického obsahu proteinů. Můžeme tak i tímto přispět k efektivnímu spalování kalorií.

Proteiny pro ženy

Ženy by přitom do svého jídelníčku rozhodně měly v dostačujícím množství rovněž. Obecně se lze řídit pravidlem, že konzumovat je potřeba 1 g proteinu na 1 kg tělesné hmotnosti.

Dávkování je nicméně zapotřebí přizpůsobit individuálně v souvislosti s životním stylem a fyzickou aktivitou. Výše uvedená hodnota je tak orientační.

Protein je i pro ženy velmi důležitý. A užívání potravinových suplementů rozhodně nezpůsobí nekontrolovatelný růst svalové hmoty. Důležité je však neužívat nadměrné dávky proteinů, to by mohlo vést k poškození ledvin.

Jak se vám líbil náš článek?
O autorovi