Nejlepší elektrický mlýnek na kávu s mlecími kameny

Bez voňavého šálku si řada lidí zkrátka neumí představit ráno a mnohdy ani zbytek dne. Pro přípravu kvalitní kávy se neobejdete bez vhodných nástrojů. Základem je jednoznačně mlýnek. Proč ho potřebujete, když v obchodech je už káva připravená? Ta, která je prodávaná v celých zrnech, má nejdelší trvanlivost a současně si zachovává žádoucí aroma. Pokud bychom si ji koupili už namletou, ochotně absorbuje vzdušnou vlhkost a oxiduje. Stačí jí cca hodina na to, aby se znehodnotila.

Pro skutečně perfektní zážitek z pití kávy se proto doporučuje pořídit si elektrický mlýnek na kávu s mlecími kameny.

Recenze DOMO DO42440KM

Elektrický mlýnek je vybaven ocelovými mlecími kameny, které lze snadno vyjmout pro čištění. Díky tomu vám nabídne vždy precizně umletou kávu. Kapacita zásobníku namleté kávy činí 160 g.

S tímto přístrojem si sami můžete regulovat hrubost mletí, a to až v 15 stupních. Snadno nastavit lze i množství porcí kávy na jedno mletí. Mletí se spouští stisknutím tlačítka. Jednoduchou volbou lze mletí i přerušit. Mlýnek se také umí automaticky vypnout po umletí příslušného množství kávy.

Doporučen je do náročnějších podmínek, protože též disponuje pojistkou. Ta chrání zařízení před nepřiměřeným zahřátím v případě, že by došlo k přetížení. Pojistka se odblokuje sama, a to po vychladnutí přístroje.

Díky této velmi praktické funkci a zároveň vlivem lepšího ochlazování motorového prostoru si udrží tento kávomlýnek vždy svůj vysoký standard kvality mletí.

Výhody: kvalitní zpracování kávy, český produkt

Nevýhody: vyšší cena, dávkování není pouze na jednu kávu, musí se kontrolovat

Cena: 1 189 Kč

back to menu ↑

Recenze Baratza Encore

Tento mlýnek je přímo navržen pro domácí přípravu espressa a alternativní způsoby přípravy kávy. Nabídne totiž překvapivých až 40 stupňů nastavení hrubosti mletí, a to od velmi jemné kávy až po hrubou. Hodí se tak pro ty, kteří často střídají různé styly.

Disponuje speciálním motorem na stejnosměrný proud. To mu umožňuje získat větší výkon při nižších otáčkách. Nízké otáčky zamezují zahřívání mlýnku a přepalování kávy přímo na přehřátých kamenech. Znamená to, že vám nabídne vždy kávu s dokonalým aroma a chutí, a to i když potřebujete nachystat větší množství.

Vybaven je možností redukce na 450 otáček za minutu, tím snižuje nejen teplotu, ale i hluk a statickou elektřinu.

Výrobce v tomto přístroji zvolil kónické kameny. Mlecí kameny jsou v profesionální kvalitě a pocházejí z Itálie. V případě potřeby je lze snadno vyjmout a vyčistit. Manipulace s tímto mlýnkem je proto velmi pohodlná.

Výhody: široká škála hrubostí namletí, tichý chod

Nevýhody: na mlecím kamenu se nachází plast, o něco pomalejší ve srovnání s jinými modely

Cena: 3 249 Kč

back to menu ↑

Recenze Sage BCG820

Automatický mlýnek na kávu je vhodný pro mletí zrnkové kávy hned na několik způsobů. Kávu můžete využít v přístrojích na přípravu espresa, v perkolátoru, v přístrojích na překapávanou kávu, popřípadě i ve french pressu.

Zajímavá je na něm i technologie inteligentního dávkování. Ta automaticky upravuje dávkování mleté kávy při každé změně nastavení. A to na základě zvolené hrubosti mletí a také podle určeného množství.

Mlýnek je vybavený kónickými mlecími kameny. Tento přístroj navíc zvládá redukovat teplotu při mletí, a tím chrání olejovou složku kávových zrn proti poškození. Současně je vybaven tepelnou pojistkou bránící přehřátí motoru.

Kapacita zásobníku činí 450 g. Kromě toho lze díky specifickému mechanismu odemykání a zamykání zásobník snadno vyndat a přenést. Díky vzduchotěsnému víčku si dobrou kávu vychutnáte zaručeně kdekoli.

Výhody: přesné nastavení množství a hrubosti kávy, tichý chod

Nevýhody: vyšší cena, velké rozměry

Cena: 6 990 Kč

back to menu ↑

Jak vybrat nejlepší elektrický mlýnek na kávu s mlecími kameny

Chuťový zážitek z již koupené umleté kávy nikdy nebude takový jako z té, kterou si umelete čerstvě. Navíc každý způsob přípravy vyžaduje odlišnou hrubost. U kávy dostupné v tuzemsku je s otazníkem i kvalita, při mletí lze úspěšně zamaskovat i zrna, která by se použít správně vůbec neměla. Proto je nejlepší spolehnout se na mletí doma.

Na současném trhu jsou k dispozici mlýnky elektrické i ruční. Jejich výběr závisí objektivně na množství kávy, kterou plánujete mlít, ale prakticky hlavně na vaší ochotě vyvinout určité úsilí. Běžně si už většina uživatelů volí mlýnky elektrické.

Ty mohou být vybaveny noži nebo mlecími kameny. Za nevýhodu nožů lze považovat hlavně to, že kávu nemelou, ale sekají. Vznikají nám tak nepravidelné části zrn. Doma sice patrně nebudete mlýnek tolik vytěžovat, abyste to výrazně pocítili, ale za zmínku stojí i to, že se nože zahřívají, a tedy kávu vlastně přepalují. Ničí tím její aroma i chuť.

Obecně vám elektrické mlýnky nabídnou možnost si variabilně nastavit optimální hrubost namletí. Hodí se proto pro skutečné milovníky kávy, kteří se bez svého nápoje neobejdou a lpí na precizní přípravě. Elektrický mlýnek navíc veškerou práci oproti ruční verzi „odedře“ za vás.

Mlecí mechanismus je u každého mlýnku nejdůležitějším parametrem. V případě, že se rozhodneme pro mlýnek s kameny, máme na výběr kameny keramické či ocelové.

Záleží i na tvaru kamenů. ploché mlecí kameny vám rozdrtí kávu na hrubší směs. Pro mlýnky vybavené těmito kameny je typická vyšší rychlost mletí, a to 900–1 300 otáček za minutu. Naopak k nevýhodám tohoto typu patří nižší výkonnost, která činí asi 9 až 18 kg/h, a rychlejší opotřebování.

Kónické mlecí kameny kávu melou jejím drcením o stěnu. Mlýnky, které je mají, jsou co do rychlosti mletí pomalejší. Zvládnou od 400 do 550 otáček za minutu. Jsou ale výkonnější, umelou kolem 15–70 kg/h. A mají delší životnost, asi dvojnásobnou oproti kamenům plochým (600 až 750 kg).

Ovladatelnost elektrických mlýnků je velmi intuitivní. Hrubost mletí lze u většiny elektrických modelů regulovat jednoduchým stiskem tlačítka či páčky, případně nastavit na displeji. To ale už bývá výsadou dražších modelů.

Kapacita mlýnku se odvíjí hlavně od toho, jak náruživým konzumentem kávy jste. Tedy kolik šálků hodláte denně vařit a množství kávy, kterou budete mlít. Nejmenší modely vám vystačí na méně než 60 g, zatímco velké mají zásobník i na 350 g umleté kávy. Pro ilustraci, na jeden šálek potřebujete asi 7 až 10 g kávy.

Další srovnání

Recenzetesty.cz
Logo