Ukázka trouby

Trouba je nepostradatelný kuchyňský spotřebič, bez kterého se žádná domácnost neobejde. Pečení slaných i sladkých jídel, vaření různorodých dobrot, ohřívání, smažení nebo grilování – to všechno současné trouby umí. A mnohdy je toho ještě více! Pokud zvažujete koupi nové trouby, měli byste se zajímat nejen o její typ, ale i rozměry, náklady na provoz či šikovné funkce.

Je lepší trouba vestavná nebo volně stojící? Skutečně ke svému vaření potřebujete všechny moderní funkce, kterými současné trouby disponují? Využijete horkovzduch? Na všechny tyto otázky jsme se snažili najít odpověď. Budete možná překvapeni, kolik možností máte v dnešní době na výběr, v čem se jednotlivé typy sporáků liší a jaké jsou jejich světlé i stinné stránky. Pomůžeme vám najít tu nejlepší cestu k volbě vhodné trouby!

Nejlepší trouby dle srovnávače Heureka.cz

Máte jasno v tom, co chcete?

Na samotném začátku je potřeba si ujasnit, jaký typ kuchyňské trouby vlastně chcete. V současné době můžete vybírat mezi klasikou v podobě volně stojících sporáků a jejich moderními sourozenci vestavnými sporáky. Hitem posledních let jsou kompletní kuchyňské sestavy, které díky zabudovaným vestavným spotřebičům působí jako příjemný celek. I přesto ale neubývá zájemců o klasické spotřebiče, které v kuchyni vyžadují své čestné místo. Nabízí se proto otázka: Jaký typ je lepší?

Volně stojící trouby

Pořizujete-li novou troubu do hotové kuchyně, jsou volně stojící modely jasnou volbou. Nebudete tak nuceni do stávající kuchyně zasahovat a vyhnete se stavebním úpravám, které by byly nutné v případě pořízení vestavné trouby. Mínusem těchto modelů jsou mezery mezi kuchyňskou linkou a bočními stěnami trouby, kde se může udržovat špína a nečistoty. Pokud se rozhodnete pro výběr volně stojící trouby, dobře zvažte její velikost. Dostupná šířka u těchto modelů je 50 nebo 60 cm.

Vestavné trouby

Při plánování nové kuchyně je lepší volit vestavnou troubu, která se stane součástí kuchyně a lépe tak splyne s celkovým prostředím. Mimo to nebude zabírat místo navíc, což ocení především majitelé menších kuchyněk, kteří jsou nuceni počítat s každým centimetrem. Vestavné trouby se zpravidla umisťují pod kuchyňskou linku, ale dají se instalovat i do zvýšené polohy, což usnadní manipulaci. Co se týče rozměrů, nemusíte si příliš lámat hlavu. Vestavné modely jsou dostupné v šířce 60 cm, přičemž stejný rozměr čítá i jejich hloubka. Ve finále tak rozměry odpovídají hloubce, kterou mají klasické pracovní desky.

Sporák nebo trouba – jaký je v tom rozdíl?

Hned na úvod určitě není na škodu vysvětlit si dva pojmy, které si lidé často pletou – sporák a trouba. Mnoho lidí dokonce zastává názor, že se jedná o jednu a tu samou věc. Není to pravda. Pokud se bavíme o sporáku, máme na mysli klasický volně stojící sporák, jehož součástí je nejen pečící trouba, ale i varná deska – ta může být plynová, indukční či sklokeramická. Naopak troubou je myšlen samostatný vestavný spotřebič, ke kterému se do kuchyně instaluje ještě samostatná varná deska.

V tomto případě musíme zmínit nevýhodu klasických sporáků oproti vestavným troubám. Pokud se vám z jakéhokoli důvodu porouchá varná deska nebo trouba, budete muset odvézt celý spotřebič a přijdete tak jak o funkci vaření, tak i o funkci pečení.

Plyn, elektřina nebo obojí?

Je lepší trouba na plyn nebo na elektřinu? A co modely disponující obojím? To je další dilema, kterému budete muset při výběru nové trouby čelit. Dnes můžete pořídit všechny tři typy trouby – plynové, elektrické a kombinované. Skutečnost se má tak, že každému vyhovuje něco jiného. Zatímco starší generace nedají dopustit na klasiku v podobě plynové trouby, mladí naopak dávají přednost moderním elektrickým troubám. Otázkou je, která z nich je vhodná právě do vaší domácnosti.

Možná si rozhodnutí ulehčíte tím, jaký energetický zdroj máte ve své kuchyni. Pokud jste ve fázi, kdy stavíte a máte tak možnost o tomto faktu rozhodovat, pak si stanovte priority – co od své trouby očekáváte? V případě, že už máte hotovou kuchyň, do které jen potřebujete novou troubu, můžete si vybrat: buď zůstanete u toho, co máte (buď plyn nebo elektřina) nebo zainvestujete do přívodu zdroje a pustíte se do finančně nákladné rekonstrukce.

Plynové trouby

Zatímco dříve nebylo zbytí a plynovou troubu tak vlastnil prakticky každý, postupem času byly nahrazeny modernějšími elektrickými modely. Současné plynové trouby prošly výraznou inovací a oproti starším modelům jsou značně napřed. Mnoho modelů disponuje tzv. škrtátkem pro rozpálení hořáčků a samozřejmostí je pojistka pro vypnutí plynu v případě, kdy hořáky zhasnou.

Obliba plynových sporáků ani v dnešní moderní době neklesá. Pokud vám v jejich pořízení brání strach z úniku plynu a možného neštěstí, nemusíte se bát. Vše je o zvyku a dodržování základních bezpečnostních opatření. Moderní plynové trouby mimo to mají bezpečností systémy, které v případě, kdy by došlo k úniku plynu, okamžitě zastaví jeho přívod. Není se tak čeho bát.

Výhody a nevýhody plynové trouby

Mezi největší výhody plynové trouby je okamžitý ohřev. Díky čtyřem hořákům tak můžete začít vařit prakticky okamžitě, kdy na ně postavíte hrnec. Nemusíte čekat, než se rozpálí plotýnka jako v případě elektrického sporáku. Další výhodou jsou mnohem nižší pořizovací náklady, kdy plynový sporák pořídíte v ceně řádově 4000-5000 Kč – a to je méně, nežli kolik stojí elektrické trouby. Nižší náklady vás čekají i při jeho používání, takže celkově ušetříte. Nevýhoda se ukrývá v plynovém sporáku, u kterého je špatná regulace.

Elektrické trouby

Elektrické trouby jsou v současné době nejvyužívanějším a nejrozšířenějším typem dostupným na trhu s kuchyňskými spotřebiči. I tady došlo k mnoha změnám, díky čemuž vám moderní modely mohou nabídnout spoustu zajímavých a šikovných funkcí, snadné ovládání nebo přesné nastavení požadované teploty. Vybírat můžete mezi modely v různých energetických třídách.

Elektrické trouby nabízí více způsobů ohřevu. Každý z nich je lepší použít pro určitou přípravu jídla. Použít můžete oboustranný ohřev či samostatný horní/dolní ohřev. V případě horkovzdušných trub horký vzduch proudí po celém vnitřním prostoru

Výhody a nevýhody elektrické trouby

Za výhodu u elektrických trub můžeme označit skutečnost, že nejste nuceni manipulovat s otevřeným ohněm. Pro spoustu lidí je jednodušší vařit na elektrickém sporáku, protože jej nemusí pořád hlídat a nemusí se bát, že by docházelo k úniku plynu. Nevýhodou elektrických sporáku je vyšší pořizovací cena, která se samozřejmě odvíjí od toho, jaké funkce daný model ovládá, jakou má desku a případně jaká je to značka. Nákladnější je i provoz elektrické trouby, protože elektřina je stále ještě dražší nežli plyn.

Kombinované trouby

Pokud se nemůžete mezi výše zmíněnými typy rozhodnout a stále váháte, který model je po vás lepší, využijte možnosti pořídit si domů kombinovanou troubu. Ta šikovně spojuje to nejlepší z elektrických a plynových sporáků a vy tak můžete využívat oboje. Pokud byste se na to podívali s ohledem na cenu/kvalitu, pak není nad čím váhat. Obyčejný kombinovaný sporák se dá v dnešní době pořídit za cenu okolo 5000 Kč. Díky plynovým hořákům zabráníte zbytečnému úniku tepla a pečení v elektrické troubě je efektivnější a pokrmy jsou údajně mnohem lepší. Důležité je sledovat energetické štítky u konkrétních modelů. Určitě nemusíme opomíjet fakt, že v případě, kdy budete chtít kombinovaný sporák, musíte mít ve své kuchyni zavedený plyn i elektřinu.

S elektrickým sporákem vybíráte varnou desku

Rozhodli jste se pro elektrickou troubu? Pak před vámi stojí další důležité rozhodnutí: jakou varnou desku chcete? Vybírat můžete mezi třemi druhy:

  • litinové varné desky
  • sklokeramické varné desky
  • indukční varné desky

Určitě vás zajímá, jaký je mezi nimi rozdíl. Vzhledem k tomu, že je varná deska nejvyužívanější součástí kuchyně, je dobré znát výhody a nevýhody jednotlivých možností. Tak si pojďme výše zmíněné typy varných desek blíže představit a odpovědět tak na vaše otázky.

Litinová varná deska

Pokud hledáte cenově nejpřijatelnější variantu, zvolte litinovou varnou desku. K přeměně elektrické energie na tepelnou dochází prostřednictvím odporové topné spirály.

Výhody

  • nízké pořizovací náklady
  • odolná konstrukce

Nevýhody

  • vysoké a těžko využitelné zbytkové teplo
  • vysoké náklady na provoz
  • náchylnost ke korozi

Sklokeramická varná deska

Sklokeramické varné desky jsou velice oblíbené. Co se týče pořizovací ceny, počítejte s vyšším výdajem, který se ale vykompenzuje nízkými náklady na provoz. Vybírat můžete mezi deskou s klasickými kolečky pro regulaci teploty nebo tlačítky – ty mohou být elektronické, dotykové nebo senzorové.

Výhody

  • rychlý přenos tepla
  • snadné čištění
  • snadné ovládání
  • dětská pojistka
  • příjemný design

Nevýhody

  • vysoké a těžko využitelné zbytkové teplo
  • riziko rozbití

Indukční varná deska

Řeč je o nejmodernějším typu varných desek, který je stále oblíbenější a hojně využívaný. Co se týče designu, podobají se deskám sklokeramickým a vzhled je tak na vysoké úrovni. Indukční varná deska jako jediná nevydává teplo. Při pořizování počítejte s vyšším výdajem, za který se vám ale indukční varná deska odmění krásným vzhledem a bezpečným používáním.

Výhody

  • nízká spotřeba energie
  • vysoká účinnost ohřevu
  • vysoká bezpečnost
  • pokročilé funkce
  • snadná údržba
  • komfortní ovládání

Nevýhody

  • vyšší pořizovací cena
  • nutnost používat speciální nádobí

K čemu slouží horkovzduch?

Možná jste při výběru trouby narazili na pojem horkovzduch. Dnes se dají pořídit horkovzdušné trouby, u kterých dochází ke kolování horkého vzduchu uvnitř trouby, díky čemuž je ve všech místech stejná teplota. Možnost horkovzdušného pečení využijete v případě, kdy budete chtít péct hned několik plechů současně, horký vzduch navíc výrazně zkracuje dobu pečení a šetří tak nejen váš čas, ale i peníze.

Horkovzdušné trouby s ventilátorem

Horkovzdušné trouby s ventilátorem spadají do nižší cenové třídy a jejich pořízení tak nevychází tak draho. Úkolem ventilátoru je rozhánět vzduch, který se předtím ohřívá jiným zdrojem tepla. Doporučuje se pro pečení maximálně dvou plechů naráz, které byste během pečení měli prohodit, aby došlo k rovnoměrnému propečení.

Horkovzdušné trouby s kruhovým topným tělesem

V případě horkovzdušné trouby s kruhovým topným tělesem se připravte na vyšší finanční investici. Výhodou je, že je vzduch do trouby vháněn již ohřátý díky čemuž lépe proudí a umožňuje vám tak úct vícero plechů současně. Dražší modely disponují i klasickým ventilátorem a obě funkce tak můžete používat současně.

Horkovzdušné pyrolytické trouby

Novinkou na trhu jsou pyrolytické horkovzdušné trouby disponující funkcí samočištění. Co to znamená? Tyto trouby jsou vybaveny speciálním samočisticím panelem či vložkou, jež jsou umístěny na vnitřních stranách trouby. Jsou opatřeny mikroporézním smaltovaným povrchem vstřebávajícím nečistoty. Pečete rádi a často? Chcete, aby vaše trouba byla stále jako nová? A chcete si ušetřit čas jejím čištěním? Určitě nám dáte za pravdu, že vyčistit trouby od připečených zbytků jídla je mnohdy nadlidský úkol. Věnujeme-li se jejímu čištění pravidelně, zvládneme to poměrně rychle. Ovšem v případě, kdy si na vyčištění trouby vzpomeneme pouze nárazově, zabere nám její čištění dlouhé minuty a mnohdy ani nedosáhneme požadovaného výsledku. Pyrolytické trouby tak představují příjemnou úsporu času, kterou zaručeně uvítá každá hospodyňka.

Jaké funkce by trouba měla mít?

To je otázka šitá na míru každému jednotlivému zákazníkovi. Záleží totiž na tom, k čemu všemu chcete troubu využívat. Výběr funkcí je samozřejmě i otázkou financí – čím lepší trouba, tím vyšší finanční investice. V dnešní době disponují kvalitní kuchyňské trouby následujícími funkcemi.

Programové pečení

Určitě byste ocenili, pokud byste si na začátku pečení jasně nastavili, jak dlouho se má daný pokrm péct a nemuseli byste tak dobu jeho pečení hlídat. Funkce programované pečení vám tak kulinářská kouzla usnadní. Je tu i možnost přednastavit si libovolné programy. Při pořizování trouby ale na tomto prvku trvat nemusíte.

Pizza pečení

Máte rádi pizzu? Připravujete si ji často? Chcete, aby její výsledná chuť opravdu stála za to? Pak se soustřeďte, aby vámi vybraná trouba disponovala funkcí pizza pečení. Pro klasického uživatele je ale tato funkce zbytečná.

Udržování teploty

Sušíte si sami ovoce? Pak k tomu využijte funkci udržování teploty. Hodí se i pro případy, kdy chcete udržet připravené pokrmy v servírovací teplotě bez nutnosti jednotlivého ohřívání, nebo pro ohřátí talířů. Není však podmínkou, aby tuto funkci trouba měla, je to jen třešnička na dortu.

Funkce Jet

Tato funkce slouží pro rychlý předhřev trouby, ale není podmínkou, aby jí vámi vybraná trouba disponovala.

Mikrovlnka

Pořízením trouby s možností použití mikrovln ušetříte, protože si nebudete muset pořizovat klasickou mikrovlnou troubu. Nevýhodou ale je, že trouby s mikrovlnami ve většině případů nemají tolik funkcí jako klasické mikrovlnky.

Gril

Gril je velice oblíbenou funkcí kuchyňských sporáků a dá vašemu vaření/pečení úplně novou úroveň. Díky grilu budete moci pečeným dobrotám dopřát tu pravou křupavou kůrčičku.

Samočištění

U pyrolytických trub dochází k rozehřátí na velmi vysokou teplotu, při které se spálí připečené zbytky jídel a mastnoty na vnitřních stěnách trouby. Spálené zbytky pak jednoduše setřete.

Berte ohled na poměr cena/výkon

Koupě nové trouby není jen otázkou vkusu, ale především otázkou peněz. Pokud uvažujete o nové troubě, pak zároveň přemýšlíte nad tím, kolik do ní chcete investovat. Rozhodnutí je samozřejmě na vás. Berte ale v potaz, že pořízením levnějšího modelu sice ušetříte při samotné koupi, ale následně se vám prodraží její provoz. Ve finále tak utratíte daleko více peněz. Oproti tomu okamžitá investice do dražšího modelu, u jejíhož pořízení sice vaše peněženka zapláče, je jistotou, že si domů kupujete úspornější model, který vydrží mnohem déle. Z dlouhodobého hlediska tak podstatně ušetříte.

Bezpečnost i úspora

Jako jedno z mnoha důležitých kritérií, na která byste při výběru nové kuchyňské trouby měli brát ohled, je prosklení. Ačkoli je pravda, že prosklené dveře představují u současných modelů dostupných na trhu neodmyslitelný standard, měli byste si dát pozor, zda vámi vybraný kousek disponuje dostatečným odizolováním. To je důležité nejen v otázce bezpečnosti, ale i v otázce úspory – pokud trouba nemá odizolované sklo, které zabírá velkou část přední strany trouby, dochází ke zbytečnému úniku tepla. Dvířka se proto odizolují až 4x – přičemž logicky platí: čím více, tím lépe.

Pokud máte malé děti, doporučujeme investovat do pořízení kuchyňské trouby, jejíž součástí bude speciální ventilátor. Jeho úkolem je chladit přední sklo, aby nedošlo k popálení ve chvíli, kdy by se dítko skla trouby dotklo.

Instalace trouby a dalších spotřebičů

Při instalaci doporučujeme postupovat dle návodu, který bývá velmi podrobný. Před samotnou instalací se ujistěte, že plocha, po které budete se spotřebičem manipulovat je čistá a odolná, aby nedošlo k poškození. Pokud si podlahu poškodíte a budete shánět novou, můžeme vás odkázat na kvalitní články o výběru podlahy od prověřené firmy Yes interier.