Lednice patří mezi nejdůležitější a nejpoužívanější domácí spotřebiče. Žádná domácnost se bez ní v dnešní době neobejde, vždyť dveře lednic otvíráme a zavíráme několikrát denně. Když zrovna není plná, voláme na poplach. Když nefunguje, hrozí nám infarkt. Lednici si lze dokonce pojistit, pro případ, že by se jídlo v ní zkazilo během dovolené. A to není všechno. O lednicích se dají napsat celé romány. Chcete se o nich dozvědět něco víc? Čtěte dál. Poradíme, jak si vybrat tu správnou lednici a přidáme pár tipů na konkrétní výrobky, které se u zákazníků v současnosti těší největší oblibě.

Doporučujeme: Velký test nejlepších ledniček na serveru Arecenze.

Náš výběr nejlepších ledniček

Tyto ledničky patří mezi nejoblíbenější, zároveň nejlepší a s nejlepšími ohlasy uživatelů.

Beko 24022

Fotka ledničky Beko 24022
Kombinovaná chladnička, středně vysoká (150 cm), menším rozměrů, jednodušší, s relativně vysokou spotřebou (úroveň A+). Cenově je poměrně dostupná, což je jeden z důvodů, proč je mezi zákazníky na prvním místě. Nenabízí však takřka žádnou přidanou hodnotu, antibakteriální těsnění je totiž dnes již naprostou samozřejmostí. Sháníte-li lednici, která vám zajistí dlouhodobou čerstvost potravin a nebude příliš „žrát“ elektřinu, pak budete asi muset zvolit jiný přístroj. Pokud vám však jde o základní funkce, pak je tato lednice splňuje beze zbytku a je naprosto dostačující.

Whirlpool ARC 104/1 A+

Fotka chladničky Whirlpool ARC 1041 A+
Další velmi dobře prodávaný produkt, tentokrát jde o pultovou lednici, je tedy vhodná do menších prostor, například na chatu či malého bytu. Vzhledem k nižšímu objemu a malým rozměrům nebude pravděpodobně dostačující pro celou rodinu, dobře však poslouží nenáročnému zákazníkovi, kterému jde hlavně o nízkou cenu. Co se týče spotřeby energie, spadá tato lednice o kategorie produktů s vyšší spotřebou, nenabízí žádné přídatné funkce a patří skutečně k „základnímu“ vybavení.

Siemens KG39EAL43

Fotka ledničky Siemens KG39EAL43
Dražší lednice větších rozměrů, který však dokáže uspokojit požadavky náročnějších zákazníků. Je vybavena hned několika moderními technologiemi (LowFrost, CoolBox, CrisperBox), má nízkou spotřebu energie a zákazníci rovněž oceňují tichý chod a příjemné LED osvětlení. Malou estetickou nevýhodou může být použitý nerez, na kterém jsou vidět každé otisky prstů.

Gorenje RK 6192 EW

Fotka chladničky Gorenje RK 6192 EW
Slušná lednice „střední třídy“, průměrná cena, průměrná spotřeb energie, ale dobrý poměr cena/výkon. Je vybavena některými moderními technologiemi, které zajistí delší čerstvost potravin, může vadit hlučnější provoz. Proveden v bílé barvě nemusí vyhovovat každému zákazníkovi, jedná se o barvu, která v případě ledniček vychází z módy a nahrazuje ji stříbrná.

Bosch KGE39DW40

Fotka ledničky Bosch KGE39DW40
Velká, prostorná lednice se slušným výkonem a nižší spotřebou, zákazníkům vyhovuje díky objemu vnitřních prostor. Samozřejmostí jsou použité moderní technologie, jako LowFrost, CrisperBox, ChillerBox, VarioZone. Uvnitř příjemné LED osvětlení. Odradit může vyšší pořizovací cena.

Nové technologie chladniček

Během desítek let prodělal vývoj lednic i dalších „bílých“ elektrospotřebičů (například praček, myček, mikrovlnek apod.) neuvěřitelný skok kupředu. V minulosti uměly lednice možná tak udržet relativně stálou teplotu a rozsvítit se. Ty dnešní se se svými předky sotva mohou srovnávat. I do světa ledniček a chladniček totiž pronikla elektronická revoluce, lednice mohou být „chytré“ a stát se plnohodnotným členem domácnosti, který poradí se správným skladováním potravin, obstará vám nákupní seznam a zajistí, aby se jídlo uložené uvnitř co možná nejdelší dobu nezačalo kazit. Navíc už také nemusí platit, že by se jednalo o největšího žrouta energie v celém bytě.

Ne, nejedná se o fantazie z říše sci-fi ani výsadu těch nejbohatších – takové lednice jsou dnes dostupné v běžných prodejnách elektrospotřebičů. Pokud se domníváte, že se vás to netýká, pak jste zřejmě již jen dlouhou dobu nenavštívili žádnou prodejnu elektro, a pokud ano, pak jste zdejší nabídku ledniček a chladniček minuli velkým obloukem.

Uvažovat o nové lednici můžete začít třeba hned teď, i přesto, že vám ta vaše zatím docela dobře slouží. Signálem, že možná přišel čas na výměnu, může být i fakt, že vaše stávající lednice potřebuje čas od času odmrazovat. Už to je totiž známkou toho, že spotřebovává neúměrné množství energie a vaše účty za elektřinu jsou právě kvůli nepřetržitě zapnuté lednici každý měsíc výrazně vyšší, než by nutně musely být. Investice do nového přístroje se tak může vrátit již v řádu měsíců právě na těchto ušetřených výdajích.

Proč koupit novou lednici právě teď

Pojďme se podívat, co všechno dnešní lednice dokážou. Klíčovým faktorem při skladování potravin je správná teplota – bohužel, udržet uvnitř lednice trvale stabilní teplotu kolem 4°C není vůbec nic snadného. Starší typy lednic mají skon vytvářet silnou vrstvu námrazy, která sice zajistí dočasné snížení teploty, zároveň však znamená výrazné zvýšení spotřeby energie (a navíc povinnost následně odstraňovat námrazu i z potravin, čímž se snižuje jejich kvalita). V současnosti se proto do ledniček běžně instalují speciální systémy NoFrost, které dokážou minimalizovat vznik námrazy. Díky automatickému odmrazování, které je zajištěno pomocí mírné cirkulace vzduchu a následného snížení vlhkosti, se namrzlá vrstva tvoří jen minimálně nebo vůbec.

Dalším faktorem, který nás velmi zajímá, je pochopitelně kvalita a čerstvost uskladněných potravin. Ani v lednici totiž není jídlo v bezpečí před špínou, bakteriemi, plísněmi nebo hnilobou, třebaže jejich výskyt je zde oproti venkovnímu prostředí výrazně snížen (přinejmenším v letním období). Do lednic se instalují speciální systémy, které dokážou udržet potraviny déle čerstvé – v první řadě to jsou unikátní antibakteriální povrchy na vnitřních stěnách, které zahubí přítomné bakterie.

Velmi důležitou novinkou jsou potom systémy schopné regulovat vlhkost, což je jedna z hlavních příčin rychlejšího kažení. Právě z hlediska vlhkosti je velmi důležité hlídat si, na které místo v lednici ukládáme konkrétní potraviny. Ne všude se totiž nachází stejná teplota a ani hladina zmíněné vlhkosti není rovnoměrná. Přesně kontrolovaná vlhkost v určitých částech lednice však dokáže udržet stabilní prostředí a zajistí, že potraviny vydrží čerstvé až několikanásobně déle, než jsou-li umístěny na jiném libovolném místě v lednici.

Se správným umístěním potravin souvisí i další technologie, například stále oblíbenější technologie VitaFresh. Tato relativní novinka na trhu je výrobci do lednic aplikována čím dál častěji. Jde o systém, který udržuje na určitém místě v lednici teplotu o něco nižší než v okolí – pouze nepatrně nad bodem mrazu. Což je dostatečně nízko, aby se potraviny na dlouhou dobu nezkazily, ale zároveň nedošlo k jejich kompletnímu zmražení, čímž se poruší vnitřní struktury a po rozmrznutí dojde obvykle k výraznému snížení kvality. Pro skladování potravin v místech vybavených systémem VitaFresh jsou zvláště vhodné sýry, čerstvé ryby a masa.

Zatímco dřívější lednice bývaly vybavené policemi odshora až dolů, dnes jsou běžnější přihrádky určené na jednotlivé potraviny. V některých z nich tak může lépe vzniknout a udržet se ideální prostředí s teplotou vhodnou například pro ovoce, zeleninu nebo třeba jogurty. Někdy jsou právě díky této teplotě označovány rovněž jako „nulová zóna“.

Jak vybrat ledničku/chladničku

Sortiment je opravdu široký. Kromě klasických lednic kombinovaných s mrazákem v dolní části, které jsou vzhledem ke svým rozměrům nejlépe vhodné do rohu místnosti, jsou k dispozici i lednice jiného formátu – například pultové. Ty jsou oblíbené například na chatě nebo kdekoliv jinde, kde není dostatek místa pro lednici vysokou až do stropu.

Většina lednic je k dostání spolu s mrazákem, ovšem pokud máte zájem pouze o lednici, pak se porozhlédněte po tzv. monoklimatických chladničkách, které neobsahují ani mrazicí polici. V poslední době se pak i u nás stále častěji objevují tzv. americké lednice. Už název napoví, že půjde o velký spotřebič, proto je před nákupem nutné se ujistit, že pro něj máme doma místo. Americké lednice jsou velmi široké, otevírají se pomocí dvoukřídlých dveří a obsahují dva regály naproti sobě, mezi nimiž je často prostor dokonce i pro nápojový automat a výrobník ledu. Takové lednice se díky velkému objemu hodí do hotelových a restauračních provozů.

Než vyrazíte na nákup lednice, ještě si udělejte přehled o tom, jaké máte požadavky na energetickou náročnost. Není třeba zdůrazňovat, že rozdíl mezi lednicí označenou štítky A (nejméně úsporná) a A+++ (nejúspornější) může být dosti významný – dokonce až 100%. Třebaže lednice s úspornějším provozem vyjdou obvykle o něco dráž, právě nižší účet za elektřinu vám investici celkem rychle navrátí.

A poslední rada před nákupem: vždy si předem změřte místo, kam budete lednici umisťovat. V kuchyních je to zvláště důležité, protože vestavěné kuchyňské linky se obvykle nedají přemístit a pro lednici bývá vyhrazen pevně daný prostor, který nelze příliš rozšiřovat. Mějte také na paměti to, aby vaše nová lednice s dosavadní kuchyní ladila – dřívější lednice bývaly bílé, dnes už jsou však často stříbrné nebo šedivé a ne ke každé kuchyni taková barva půjde.