Sporák je tvořen varnou deskou a troubou. Patří do kuchyně a najdeme ho všude, kde se vaří nebo peče. Je základem a stavebním kamenem pro dobrou a fungující kuchyň. Sporáky a trouby se díky novým technologiím posunuly o velký kus dál a nabízejí to, co v minulosti neuměly, jako například samočištění, prosvícené ovládací panely, grilování, horkovzdušné pečení, pomoc asistenta, časovač, hlásič ukončení vaření. Dnešní sporáky a trouby uspokojí náročné i nenáročné kulináře.

Na začátku si ujasněte tyto věci:

1. Jaký typ sporáku a trouby chcete – zda plynový, nebo elektrický nebo využijete variantu kombinovanou.

2. Důležité je vědět, jakou má mít varnou plochu, kolik hořáků. Popřemýšlejte nad troubou, co od ní očekáváte.

3. Rozhodněte se již dopředu, kde budete sporák a troubu umísťovat, zda samostatně nebo v celku. Podívejte se na různé varianty a udělejte si propočet ceny a kvality.

4. Zjistěte si, v jaké energetické třídě se vybraný spotřebič nachází, kolik korun stojí jeden cyklus vaření a pečení.

5. Prozkoumejte všechny nabízené funkce, jako je využití varných zón, možnost rychlého rozehřátí, senzory vaření, možnost displeje, dětská pojistka, sondy na pečení, ventilátor, gril, pizza funkce, naprogramování pečení nebo vaření, pečení s asistentem, rozmrazování, ukazatel času a teploty, funkce udržování teploty, pyrolýza a další. Tyto všechny funkce mají za úkol usnadnit vaření a pečení, také vám ušetří čas a sníží spotřebu plynu nebo energie.

6. Nemějte strach se na všechno ptát, každý prodejce je povinen vám dát všechny potřebné a přesné informace.

7. Podívejte se na recenze spotřebičů na internetu a přečtěte si názory uživatelů, i toto vám může pomoct při výběru.

Nejlepší sporáky dle srovnávače Heureka.cz

Sporáky dělíme na volně stojící a zabudované

Volně stojící

Volně stojící (sporák s troubou) stoji volně v prostoru. U této volby máte jistotu, že ušetříte na ceně a nemusíte složitě řešit, jak přesně sporák umístit. Hodně lidí ho dává volně vedle kuchyňské linky nebo kousek od ní. Nevýhodou je možnost potřísnění okolního prostoru jídlem a jinými ingrediencemi, které se běžně používají při vaření. U volně stojících spotřebičů údržba není tak jednoduchá a musíte řešit, zda vzniklou mezeru mezi sporákem a pracovní deskou překryjete nějakou krycí lištou nebo jinak zaizolujete. Další možností je pravidelně po vaření vše potřísněné utřít a tím zamezit přischnutí nečistot, které se pak po zaschnutí těžce odstraňují.

Trvejte na delší přívodní hadici k plynu, budete mít možnost sporák v případě čištění vytáhnout mimo prostor kuchyňské linky a dostanete se i do nepřístupných míst, jakými jsou boční stěny spotřebiče, zadní stěna, boky skříněk

+ Výhoda – jednoduchá manipulace a instalace, sporák může stát kdekoli (podle přívodu plynu nebo elektrického proudu), praktický úložný prostor v dolní části sporáku.

– Neýhoda – náročnější na čištění z důvodů vznikajících mezer mezi kuchyňskou linkou a sporákem.

Zabudované

V moderních domácnostech se dnes používají zabudované spotřebiče běžně. Tomu odpovídá i vyšší cena za celý komplet. Většinou dochází k rozdělení varné desky a trouby, každá se instaluje samostatně podle požadavků klienta. Trouby mohou být v různých výškách a varná deska se běžně vestaví do pracovní desky, se kterou tvoří celek. Není však nikde řečeno, že musí být tyto věci od sebe oddělené, pokud si klient přeje, zabuduje se vše jako jeden celek a trouba je v klasické poloze v dolní části. Ve velké kuchyni, kde se vaří pro více osob, se osvědčí varná deska o více hořácích a trouba s větším objemem. V případě zájmu se dá sehnat i rohový, dvojitý sporák.

Pokud se neradi ohýbáte a máte problémy s páteří, trvejte na zabudování trouby v úrovni, která pro vás nebude namáhavá a usnadní vám manipulaci s jídlem

+ Výhoda – přehledně zabudovaný v celém komplexu kuchyňských skříněk a spotřebičů, není tak náročný na čištění jako volně stojící. Můžete se rozhodnout, zda budete mít varnou desku a troubu zvlášť, nebo spolu. Existuje velký výběr trub i varných desek.

– Neýhoda – umístění, instalace a zabudování už vyžaduje profesionála, nelze se spotřebičem manipulovat a jen tak ho (jednoduše) přesouvat do jiného bytu při stěhování.

Sporáky se vyrábějí plynové, elektrické a kombinované

Plynový sporák

U těchto sporáků vše funguje na plyn, trouba i vrchní deska na vaření. Tento druh sporáku známe z minulých let, jsou pořád v oblibě a využívá je hlavně starší generace, která se nechce učit ovládat moderní spotřebiče, protože jim připadají moc složité. Co potřebujete, je přívod plynu s přípojkou.

+ Plusy: přehlednost, jednoduchost, hořáky u varné desky ihned fungují, teplota se dobře reguluje díky knoflíkům, jednoduché zapínání. Dnešní plynové sporáky mají i pojistku na vypnutí, pokud plamen zhasne, a zapínání na jiskru. Menší pořizovací cena potěší všechny, kdo chtějí ušetřit na nákladech.

– Mínusy: v plynové troubě už tak nejde uhlídat teplotu, je třeba se naučit vychytat čas pečení. Také při pečení může překážet vlhkost, protože plynové trouby nemají ventilátor, potraviny mohou být vysušené a méně šťavnaté.

Plynový sporák je vhodný: pro lidi ve věku 80 a více let. V tomto věku je pro ně ovládání a učení opravdu náročné a elektrická trouba by nebyla asi nejlepší volbou. Také se hodí pro všechny, kdo potřebují ušetřit na pořizovací ceně. Plynový sporák poslouží dobře na chalupě, kde vám stačí přívod plynu s přípojkou, popřípadě jiný plynový zdroj (plynová bomba s tryskami). Je vhodný i pro domácnosti, kde se málo vaří a peče.

Není vhodný: pokud nemáte možnost připojení k plynu, hledáte designový spotřebič do luxusní kuchyně, chcete sporák s výběrem funkcí pro vaření i pečení.

VARNÉ DESKY A HOŘÁKY U PLYNOVÝCH SPORÁKŮ

U plynových sporáků jsou na výběr plynové desky s počtem hořáků od 2 do 6 ks. Co se týká šířky plynové desky, tak u 2 hořáků je 30 cm, u 4 hořáků je 60 cm, u 5-6 hořáků má 70-90 cm. Hořáky mohou být vystouplé klasické, nebo ploché. Jedno však mají všechny stejné, a to jsou mřížky, které podporují rovnováhu a stabilitu hrnce a u plynových desek jsou potřebné. U luxusnějších a dražších plynových desek si můžete vybrat navíc turbohořák nebo hořák pro pánev WOK, lépe se vám bude připravovat jídlo, které se musí smažit na prudkém ohni, jedná se o vaření na silném a velkém plameni.

Typy varných desek

– smaltová

– nerezová

– ze skla

– sklokeramická

Vždy záleží na materiálu, barvě, provedení a počtu hořáků, od toho se odvíjí cena. Nejlevnější variantou je deska smaltová, se čtyřmi klasickými hořáky. Volba zapalování je automatická nebo elektrická, startování probíhá na jiskru, nutno mít připojení k elektřině. Každá plynová varná deska má zabudovanou bezpečnostní pojistku proti zhasnutí plamene. Desky nemusí být jen hranaté, na výběr jsou u některých výrobců i kulaté.

PLYNOVÁ TROUBA

Jak jsme již psali výše, plynové trouby (v celku s plynovou varnou deskou) jsou náročné na spotřebu plynu a těžce se reguluje teplota uvnitř trouby, hlavně při pečení. Záleží na výběru, mohou být v kompletu nebo samostatně. U samostatné a zabudované trouby je možnost volit kombinaci plynového připojení a elektrických funkcí. To znamená, že trouba funguje na plyn a zároveň má všechny funkce, které si budete přát: gril, katalytické stěny vhodné pro samočištění, pět úrovní pečení, ventilátor. Taková volba potěší všechny, kdo rádi pečou. Je však potřeba mít připojení k plynu i elektřině. Popis jednotlivých funkcí trouby (které funguji na elektřinu), najdete v sekci – FUNKCE U ELEKTRICKÉ TROUBY (viz níže).

Elektrický sporák

U těchto sporáků funguje vše na elektřinu, varná deska i trouba. Existují různé varianty v kombinaci s varnými deskami. Elektrické sporáky mají větší výběr možností volby funkcí, také lze nastavit pojistku pro bezpečnost dětí. Pečení v troubě je radost, protože nedochází k vysoušení, teplota je na všech místech v troubě stejná. U některých typů patří mezi funkce samočištění neboli pyrolýza, kdy dojde k automatickému spálení nečistot při vysoké teplotě.

Dalším neocenitelným pomocníkem je termosonda na pečení. Tato sonda kontroluje teplotu v mase (uvnitř trouby), a tak se nemusíte bát, že nebude správně upečené. Neocenitelným pomocníkem je také zvukové ukončení programu vaření nebo pečení, kdy trouba v případě konce nastaveného programu upozorní na ukončený proces. Pokud chcete vařit nebo péct v troubě pomoci horkého vzduchu, trvejte na horkovzdušné troubě se sporákem.

+ Plusy: design, výběr různých funkcí, výběr vrchní desky, dotykové ovládání, jednoduché udržování, dle nastavení přesná teplota, zvukové upozornění na konec vařícího nebo pečicího programu

– Mínusy: musí se chvíli počkat, než se trouba nahřeje. Také jsou o něco dražší náklady na pořízení a vyšší náklady na elektřinu.

Je vhodný: pro lidi, kteří tráví hodně času v kuchyni vařením. Pro moderní domácnosti. Pro mladé lidi, kteří se rychle učí novým technologiím. Pro všechny, kdo nechtějí trávit hodinu čištěním sporáku a mají rádi jednoduché vaření + pečení a pěkný vzhled sporáku.

Není vhodný: pro ty, kdo nemají připojení k elektřině nebo potřebný 3fázový jistič. Pro ty, kdo chtějí ušetřit na nákladech pořízení a za spotřebu elektřiny. Pro všechny, kdo se stravují mimo domov a doma sporák s troubou málo využívají.

VARNÉ DESKY

– litinové: levná varianta, dlouhá výdrž, ale nejsou energeticky výhodné, pomalu se rozehřívají a déle chladnou, takže nedochází k úplnému využití energie, ale pouze na 60%

– sklokeramické: sklokeramická deska se dělí na mechanickou a dotykovou. U dotykových se jedná o elektronická data zobrazené na displeji, která vás informují o procesu vaření. Je zde také zabudovaná dětská pojistka proti zapnutí a přeprogramování programu (pro děti i staré lidi). U mechanické desky ovládáte vystouplé, zabudované knoflíky. Pod sklokeramickou deskou je spirála, která hřeje nádobu. Oblíbené jsou plotýnky s více zónami, které snižuji ztrátu tepla. U některých desek je navíc zóna s topnými tělesy navíc, která se rozehřejí rychleji, a mají názvy: HiLight, Quick, Superrychlá zóna, Sprint start a podobně. U sklokeramické varianty si můžete vybrat varnou desku s infračervenými varnými senzory. Jedná se o úsporné vaření díky senzorům pod deskou, které hlídají celý proces vaření. Pro tento druh je potřebné nerezové nádobí pro senzorové vaření nebo senzorová páska.

– indukční: u sklokeramických desek je v nabídce i funkce indukce, která se řadí mezi nejnovější funkce a má svůj nastavený princip úsporného ohřevu.

VÝBĚR FUNKCÍ U VARNÝCH DESEK:

– Hi-light varnné zóny: úsporné a rychlé vaření díky vnitřním spirálkám. Tato varná zóna snižuje spotřebu elektřiny a opotřebení spotřebiče.

– PowerBoost: funkce zvyšující o 20% rychlejší způsob vaření.

– Timer s funkcí vypnutí: v nastaveném čase se vypne varná zóna automaticky sama, aniž musíte něco hlídat.

– Bezpečnostní pojistka: má za úkol kontrolovat zhasnutí plamene, blokuje únik plynu.

– Elektronické zapalování: tento typ se využívá pro snadnější zapalování varné desky. Je zabudovaný v knoflíku, nutné je připojení k elektřině.

ELEKTRICKÁ TROUBA:

Elektrickou troubu můžete zakoupit spolu s varnou deskou nebo samostatně. Funguje na elektřinu. Trouba nabízí spoustu možností a různých funkcí (viz podrobný přehled níže). Většina provedení se dnes vyrábí s dotykovým displejem, na kterém jsou tlačítka na ovládání, která reagují na dotek prstu. S elektrickou troubou vaříte a pečete úsporněji a zdravě. Záleží, jaký typ trouby si vyberete. Mohou být horkovzdušné, parní nebo pouze se základními funkcemi. U každého typu trouby prozkoumejte, co všechno nabízí a jaké má funkce.

FUNKCE U ELEKTRICKÉ TROUBY:

Ujasněte si, jaké funkce a doplňkové programy u svého spotřebiče potřebujete. Zda to bude trouba na pečení s horkým vzduchem, nebo budete využívat sondu na maso, zda nesmí chybět pyrolýza a gril, jestli využijete rozmrazování a jiné funkce. Vhodnou volbou bude multifunkční trouba, která nabízí vše potřebné a splňuje požadavky pro náročné uživatele. Zde je výběr funkcí a jejich vysvětlení.

– Pyrolýza: samočištění trouby na základě vysoké teploty (500 stupňů), veškeré nečistoty, jako jsou přischlé zbytky jídel, různé drobky, hrubá mastnota, shoří na popel. Stačí vymést smetáčkem nebo vytřít hadříkem (avšak vždy počkejte, až trouba vychladne, ať nedojde k popáleninám).

– Katalýza: jedná se o funkci trouby, která zajistí vyčištění stěn vysokou teplotou. Na bocích má speciální povrch, který tyto nečistoty zachytává. Odstraní například mastnoty, připečené těsto a další nečistoty.

– Aqua Clean: čištění párou. Do trouby dáte nádobu s vodou, zahřejete a teplá pára nečistotu uvnitř trouby po pár minutách potřebně odmastí. Pak vše setřete hadříkem.

– Ventilátor a horký vzduch: nachází se v zadní čísti trouby, má za úkol rovnoměrně rozptylovat teplý vzduch uvnitř, díky tomu se dá péct více plechů najednou a jídlo se pěkně propeče ze všech stran. Opět dochází k úspoře elektřiny. Toto ocení například milovníci pečení cukroví. V troubě s ventilátorem oceníte pečení se čtyřmi plechy najednou. Ušetříte čas a zároveň budete úsporně péct.

– Pizza pečení: po nastavení funkce dojde k propojení ventilátoru a topného tělesa, pizza je po upečení jako z pizzerie.

– Romzrazování: nápomocná funkce pro rozmrazení potravin šetrným způsobem díky světlu a ventilátoru.

– Pečení s asistentem: jedná se o elektronickou pomoc asistenta trouby, který je nainstalovaný v programu spotřebiče. Díky jeho nastavení si navolíte jídlo, které chcete upéct. Asistent zhodnotí zadané požadavky (např. mleté maso, váha, sekaná) a nabídne vám podle specifikace možnost, jak dlouho se dané jídlo bude péct. Hodí se pro všechny, kdo potřebují pomoct s pečením a nejsou si ještě jisti výsledkem.

– Gril: funkce na grilování masa a jiných jídel, má stupně nastavení. Vrchní grilovací mřížka se nahřeje na požadovanou teplotu a ugriluje jídlo v troubě. Je třeba si proces hlídat, ať nedojde ke spálení surovin.

– Program na pečení: s touto funkcí vyberete potřebný čas na pečení, teplotu a zvolíte přípravu pro určitý druh jídla. Na ukončení budete upozorněni elektronickým hlásičem.

– Pečení se sodnou: použití je manuální, jedná se o přístroj – sondu, která vám pomůže vychytat přesnou teplotu uvnitř masa. Stačí ji před pečením zapíchnout do masa a čekat, až bude hotové. S touto sondou bude maso dobře upečené a hlavně šťavnaté. Sonda ukazuje teplotu a trouba na displeji hlídá čas pečení. Až bude jídlo hotové, ozve se elektronický hlásič o ukončeném procesu.

– Pečení v páře: s touto funkcí vyberete potřebný čas na pečení, teplotu a zvolíte přípravu pro určitý druh jídla. Na ukončení budete upozorněni elektronickým hlásičem.

– Teleskopický výsuvný systém: díky výsuvnému roštu budete snadněji manipulovat s jídlem.

– Vícevrstvé sklo na dvířkách: více vrstev skleněné výplně zajistí větší bezpečnost při pečení a pyrolýze.

Kombinovaný sporák

Tento typ sporáku v dnešní době využívá hodně domácností, kde se pravidelně vaří a peče. Kombinace dvou věcí dohromady – plynové desky a elektrické trouby spojuje ty nejlepší funkce. Plynová varná deska je vynikající pro rychlé a snadné vaření a elektrická trouba pro dokonalé pečení s multifunkcemi. Co si více přát. Takový sporák ocení domácnosti, kde se často vaří, ale i moderní babičky nebo mladí lidé, kteří se učí samostatně vařit i péct bez dohledu rodičů.

+ Plusy: plynová deska okamžitě hřeje, na výběr je více druhů vrchních desek (od běžných až po indukční). Trouba má teplotu podle toho, jak si ji nastavíte, navíc i spoustu různých funkcí a programů. Udržuje teplo, vše se dobře ovládá a reguluje.

– Mínusy: musíte mít připojení jak na plyn, tak na elektřinu.

Je vhodný: pro všechny, kdo rádi vaří a pečou, pro moderní babičky, mladé lidi. Pro ty, kdo mají připojení k elektřině i plynu. Tento typ sporáku je vhodný do jakékoli domácnosti, navíc u těch moderních dochází k rozdělení varné desky a trouby zvlášť (jelikož jsou většinou zabudované).

Není vhodný: tam, kde není jedno z připojení (elektřina, plyn), nebo pokud doma velmi málo pečete, vaříte a nevyužíváte žádné speciální funkce trouby.

Sporáky – energetická náročnost, bezpečnost a cena

Energetická náročnost

Každá varná deska a trouba má energetický štítek s detaily. Tento štítek obsahuje informace o výrobci, modelu, zdroji energie – zda je na plyn nebo elektřinu. Energetická třída má stupnici od A+++ až písmenko D, je barevně rozlišená – od zelené po červenou. Na štítku se dozvíte objem pečícího prostoru v troubě (v litrech), spotřebu energie na jeden cyklus. Doporučená třída úspornosti u trouby je od A+ nahoru. Pokud chcete ušetřit, je pro vás důležité znát spotřebu za jeden cyklus.

Bezpečnost

Máte malé děti, které už začaly chodit, zkoumají neprozkoumané prostory a na vše sahají? Pak zvolte raději sporáky s variantou dětských pojistek, kde jen tak nezapnou (u varné desky a trouby) plyn nebo elektřinu. Nezapomeňte, že trouba musí být s vícevrstvým bezpečnostním sklem a pojistkou na uzavření. Nejlepší variantou je trouba ve výšce, kam dítě nedosáhne. Nejvíce dětských úrazů vzniká v kuchyni, proto tuto skutečnost nikdy nepodceňujte. U starších lidí se musí brát ohled také na bezpečnost, starší lidé jsou více zapomnětliví a méně opatrní. V takovém případě je nejlepší volbou například kombinovaný sporák s bezpečnostními pojistkami na vypnutí varné desky nebo trouby.

Pro bezpečnost dobře poslouží: dětská pojistka, bezpečnostní pojistka na vypnutí plynu, elektronický hlídač času a procesu vaření a bezpečnostní (vícevrstvá) skla​

– U dětské pojistky se vše zablokuje a nepůjde jen tak přepínat programy nebo otvírat troubu.

– Pojistka na vypnutí plynu hlídá hoření a možné zhasnutí plamene, kdy automaticky (při nehoření) vypne plyn.

– Elektronický hlídač času a procesu vaření v troubě nebo na varné desce napomáhá pohlídat hrnce a jídlo i v případě, že na něj zapomenete a dojde ke konci vaření. Pak hlídač varné zóny nebo trouby vypne a nedojde ke spálení pokrmu nebo vyhoření.

– Bezpečnostní skla jsou důležitá z důvodu zamezení možnosti popálení. Výrobci na toto pamatují, a proto mají trouby (s funkcí pyrolýzy a grilu) hrubší vrstvu skla.

Cena

Mezi levnější varianty patří plynové, smaltované sporáky, volně stojící, s klasickými hořáky na vaření a plynovou troubou, takový vás vyjde do 4 tisíc korun českých. Lepší sporák (v celku), s elektrickou a sklokeramickou deskou, elektrickou a multifunkční troubou, s hodinami, samočištěním, osvětlením, s výběrem více druhů ohřevu můžete zakoupit už od 10 tisíc korun českých.

Čím složitější spotřebiče nebo funkce, tím se cena odvíjí směrem nahoru. Pro náročné uživatele se ceny samostatné trouby nebo varných desek pohybují v desítkách tisíc, kdy investujete do vestavěné trouby a vestavěné varné desky celkem kolem padesáti tisíc korun, ale budete spokojeni, protože vám tyto spotřebiče nabídnou komfort, který potřebujete. Většinou cena odpovídá kvalitě.