Pokud sledujete trendy v domácí přípravě kávy, tak vám jistě neuniklo, že mezi ty nejprodávanější produkty aktuálně patří kapslové a automatické kávovary. Jedná se sice o způsob, jak si uvařit relativně dobrou kávu bez žádné větší námahy a časové investice. Nicméně cena takovýchto kávovarů bývá dost vysoká a výsledná chuť bohužel často neodpovídá tomu, kolik za kávu se vším všudy zaplatíte. Mnohem výhodnější proto často bývá koupě moka konvičky nebo french pressu – na jakém principu fungují?

Tradiční káva z moka konvičky

Kdybyste vyrazili do Itálie, asi byste nenašli domácnost, ve které by chyběla moka konvička. Přece jen se jedná o zemi kávy, a tak není divu, že právě z této země pocházel Alfonso Bialetti, který ji v roce 1933 vynalezl – a funguje pořád stejně jako tenkrát, i když se její podoba lehce změnila. Tradičně se moka konvičky vyráběly z hliníku, což platí i pro většinu modelů, které dnes najdete v regálech obchodů. Doba však pokročila, a tak se spousta konviček vyrábí z nerezu a jsou uzpůsobené indukčním sporákům, takže se nemusíte bát, že byste nenašli žádnou kompatibilní.

Konvička se skládá ze tří částí – spodní nádoby, do které se nalévá voda, sítka určeného na mletá kávová zrna a vrchní konvičky na hotovou kávu. Příprava probíhá tak, že do spodní části nalejete vodu, poté na ni nasadíte sítko a do něj nasypete požadované množství kávy. Pak už jen nahoru našroubujete vrchní díl a celou konvičku postavíte na plotnu nebo plynový hořák. Zahříváním se voda začne vypařovat a vytlačovat přes kávu až do vrchní části moka konvičky, kde už dostává podobu hotové kávy. Vše budete mít hotové během pár minut, na lahodnou chuť moka kávy si ale natolik zvyknete, že už nebudete chtít jinou.

Výborný turek z french pressu

Jestliže jste zvyklí svůj den nastartovat rozpustnou kávou nebo turkem, mohl by vás zaujmout takzvaný french press. Taktéž se jedná o konvici na přípravu kávy, jenže se nedává na sporák. Kávu do ní nasypete tak, jako byste připravovali již zmíněného turka, a následně ji zalijete horkou vodou o cca 90 °C. Zhruba po čtyřech minutách louhování vezmete speciální sítko vybavené pístem, s jehož pomocí kávu stlačíte úplně na dno. Pak už jen kávu nalejete do šálků a můžete si ji naplno vychutnat.

Berte v potaz hrubost mletí a kvalitu kávy

V souvislosti s různými druhy přípravy kávy je třeba zmínit i to, že je třeba kávová zrna pomlít na ideální hrubost. Při přípravě ve french pressu by káva měla být poměrně hrubá a pro moka konvičku o něco jemnější, ale ne tak jemná jako pro pákový kávovar. Mimo to se chuť samozřejmě odvíjí od kvality kávových zrn a jejich pražení, proto vždy hleďte na to, kdy byla káva pražená a jakým způsobem. Jedině tak dosáhnete skutečně výtečné chuti.

Jak si připravit výbornou kávu? Stačí k tomu french press nebo moka konvička!